miercuri, martie 29, 2023

Boala ficatului gras este o afecțiune frecventă caracterizată prin acumularea prea mare de grăsime în ficat. Când acumularea de grăsime nu este cauzată de abuzul de alcool, se numește boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD). Potrivit Clinicii din Londra, un semn indicator pe picioarele tale poate indica NAFLD „avansat”.

Deciziile proaste de stil de viață fac ca grăsimea să se acumuleze în ficat. Când se acumulează până la punctul în exces, este cunoscută sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD). Dacă este detectată suficient de devreme, NAFLD este tratabilă, dar în stadiile avansate se poate dovedi amenințătoare pentru viață.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru glicemie crescută: 2 semne pe c...

Din păcate, NAFLD poate să nu prezinte semne de avertizare la început, ceea ce o face extrem de pernicioasă.

De fapt, este posibil să nu prezentați simptome până când NAFLD nu a evoluat la ciroză – o formă gravă de boală hepatică prin care ficatul prezintă cicatrici.

Potrivit Clinicii din Londra, „dacă se dezvoltă cel mai avansat stadiu al NAFLD (ciroză), este posibil să aveți simptome mai severe”.

Dacă picioarele tale s-au umflat, asta poate indica stadiul cel mai avansat, avertizează organismul sanitar.

Alte semne „grave” includ:

  • Icter, care apare ca o culoare galbenă a pielii, albului ochilor sau mucoaselor (mucoasa interioară a nasului sau a gurii)
  • Piele iritata.

Cum este diagnosticată NAFLD

NHS explică: „NAFLD este adesea diagnosticată după ce un test de sânge numit test al funcției hepatice produce un rezultat anormal și alte afecțiuni ale ficatului, cum ar fi hepatita, sunt excluse”.

Te-ar mai interesa: ALERTĂ la nivel european! Substanțe cu potențial C...

Dar testele de sânge nu descoperă întotdeauna NAFLD.

NHS explică: „Afecțiunea poate fi, de asemenea, observată în timpul unei ecografii a abdomenului”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private