Sari la conținut

Boala gravă care duce la cicatrizarea plămânilor. Semne de alarmă

Emfizemul e o afecțiune pulmonară cronică.
Sursă foto: pixabay
În cazurile severe, corticosteroizii pot fi utilizați pentru a reduce inflamația pulmonară.

Cicatrizarea plămânilor. Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală cronică rară, a cărei cauză nu se cunoaște, ce afectează plămânii și determină în timp cicatrizarea acestora. De obicei pacienții acuză lipsa de aer chiar și în condiții de efort fizic normal, care se accentuează progresiv.

În anul 2013, The National Institute for Health and Care Excellence (Marea Britanie) atenționa că fibroza pulmonară idiopatică era cunoscută de cadrele medicale într-o foarte mică măsură. Multe cazuri încă rămân nediagnosticate.

Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este cea mai frecvent întâlnită formă de pneumonie interstițială cronică, progresivă, fibrozantă. Boala are o evoluție clinică imprevizibilă, caracterizată prin declinul progresiv al funcției ventilatorii pulmonare, agravarea fibrozei și deces.

Deși cauza bolii este necunoscută, se consideră că fibroza pulmonară idiopatică este consecința unor micro-leziuni repetate la nivelul plămânilor, repararea anormală a acestora determinând fibrozare progresivă și pierderea ireversibilă a funcției pulmonare.

Cicatrizarea plămânilor – simptome

Fibroza pulmonară idiopatică se poate manifesta diferit la fiecare persoană. Unii pacienți pot manifesta doar simptome ușoare ani de zile, pe când la alții boala poate progresa rapid. Cu toate acestea, speranța de viață este, în medie, între trei și cinci ani.

Simptomele bolii nu sunt specifice, lucru care îngreunează și mai mult procesul de diagnosticare. Cel mai frecvent însă, pacienții se confruntă cu tusea uscată cu debut lent, dispnee (dificultăți în respirație), (68%) sau oboseală (28%). De asemenea, aproximativ 25% din pacienți prezintă depresie clinic semnificativă.

Pacienții se confruntă și cu o pierdere treptată a independenței personale, care coincide cu deteriorarea stării de sănătate și creșterea incapacității de a efectua activități cotidiene de rutină, mai ales după utilizarea oxigenoterapiei.

Boala este întâlnită mai des la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

Aproximativ 100.000 persoane din SUA cu vârsta de peste 18 ani sunt diagnosticate cu FPI. Cu toate acestea, boala este mult mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

La nivel mondial, mai bine de 40.000 de cazuri noi de fibroză pulmonară idiopatică sunt depistate anual. În România nu sunt disponibile statistici oficiale cu privire la numărul cazurilor de FPI, însă specialiștii estimează că în țara noastră sunt între 400 și 500 de pacienți cu aceasta boală. Dintre aceștia, mai puțin de 5% sunt diagnosticați corect.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel