Sari la conținut

Momentul încarcerării i-a hotărât moartea! De ce a murit, de fapt, Gheorghe Mencinicopschi?

Prof. Gheorghe Mencinicopschi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fructul interzis persoanelor care iau tratament medicamentos

Momentul încarcerării i-a hotărât moartea! De ce a murit, de fapt, Gheorghe Mencinicopschi? A suferit de o boală mortală precum cancerul

Vestea că profesorul Mencinicopschi s-a stins din viață, miercuri, 19 octombrie, a luat prin surprindere pe toată lumea.

Gheurghe Mencinicopschi a devenit cunoscut publicului larg în urma numeroaselor apariții în presă, în care a vorbit pe larg despre importanța nutriției pentru starea noastră de sănătate.

Momentul încarcerării i-a hotărât moartea!

Oamenii l-au apreciat în special pentru sfaturile sale sincere și care a trăit conform principiilor sale. Este mai puțin cunoscut faptul că Mencinicopschi a absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie­-Biochimie, ca șef de promoție.

Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti. Doctor în biologie (1984) cu teza Tehnologii de obținere și utilizare a preparatelor enzimatice microbiene.

A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.

Deține 23 brevete de invenții.

De ce a murit, de fapt, Gheorghe Mencinicopschi?

Din păcate, profesorul Mencinicopschi s-a retras din viața publică după momentul încarcerării sale, nedrepte, spunem noi, după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare în 2014, în dosarul ”Telepatia”. El a stat după gratii  doi ani şi o lună, dar în acest timp problemele de sănătate s-au accentuat.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie în spital, victimă a unei maladii la fel de mortale precum cancerul.

Starea de sănătate a profesorului Gheorghe Mencinicopschi a început să se deterioreze în timpul detenţiei, iar situația sa s-a agravat în luna martie a anului trecut, atunci când profesorul se confrunta cu probleme serioase cu respirația.

Din martie 2021, profesorul depindea de aparatul de oxigen, iar după mai multe investigații, diagnosticul pus de medici a fost fibroză pulmonară.

Ce este fibroza pulmonară, boala de care a suferit medicul Gheorghe Mencinicopschi

Farnaz Marzban, Regional Marketing Manager la Boehringer Ingelheim a explicat pentru DCNews ce înseamnă mai exact fibroza pulmonară.

Fibroza pulmonară este o boală la fel de mortală precum cancerul, iar tratamentul pe care medicii îl au la dispoziţie nu vindecă, din păcate, ci doar ameliorează simptomele.

„Este o afecțiune foarte complexă, iar, pentru a asigura un diagnostic și un tratament corect, trebuie să avem o colaborare între diverse specializări medicale. Medicii specialiști trebuie să se întâlnească și să discute pentru a pune un diagnostic corect și a stabili un tratament personalizat pentru pacient. Acest tip de abordare nu este încă implementată în toată Uniunea Europeană, inclusiv România.

Vedem, în România, o nevoie de a optimiza colaborarea dintre diverși medici specialiști printr-o abordare multidisciplinară, ca să ne asigurăm că pacienții primesc tratamentul la timp. În cazul bolii pulmonare interstițiale, este vital pentru pacient să aibă un tratament corect la timpul potrivit.

O problemă majoră observată în România este diagnosticul târziu.

Pacienții se prezintă târziu la medicul pneumolog, dar și medicii întârzie diagnosticul, ceea ce întârzie și tratamentul, iar asta nu este bine pentru genul ăsta de pacient, pentru că trebuie să înceapă tratamentul cât se poate de repede.

În principal, este vorba despre medicii pneumologi și radiologi, dar pentru noua indicație de tratament care include fibroza pulmonară, avem nevoie și de reumatologi, care sunt un grup țintă, uneori și de interniști. Depinde de secțiile din fiecare spital în parte, dar trebuie să abordăm problema multidisciplinar. Totuși, grupurile țintă rămân pneumologii, reumatologii și radiologii.

În astfel de situații trebuie să ne imaginăm cum ar fi dacă boala ar afecta un membru de familie, deoarece aceste boli sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Imaginați-vă că o persoană dragă are această boală. Cel mai important lucru este ca persoana să aibă un diagnostic cât mai timpuriu și să înceapă tratamentul la timp.

Așa cum ziceam mai devreme, opțiunile de tratament disponibile în prezent reduc simptomele și riscul, dar nu pot vindeca pacientul.

Asta înseamnă că este vital să începem tratamentul cât mai devreme. Fiecare lună contează. Dacă mama mea ar avea această boală, aș face orice ca ea să primească diagnosticul și să înceapă tratamentul cât mai din timp. Un tratament început târziu are beneficii mult mai reduse

Fibroza pulmonară afectează pacientul atât la nivel emoțional, cât și fizic. Pacientul are nevoie de un spectru larg de servicii medicale și de o abordare multidisciplinară care aduce împreună medici din diverse specializări, așa cum vorbeam anterior. De aceea, planul este să ne asigurăm că pacientul primește un diagnostic corect și tratamentul adecvat cât mai devreme posibil. Viziunea noastră este ca, în viitor, tratamentul să și vindece pacientul, nu doar să reducă simptomele și riscurile, să punem capăt acestei boli devastatoare.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel