miercuri, mai 31, 2023

Boala ficatului gras adesea nu provoacă simptome specifice, dar unele semne pot apărea într-un număr de cazuri. Se prezintă sub două forme principale, boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) fiind termenul pentru o serie de afecțiuni cauzate de acumularea de grăsime în ficat. De asemenea, puteți obține o boală hepatică legată de alcool, care este afectarea ficatului cauzată de consumul prea mult de alcool.

Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...

British Liver Trust spune că este posibil să nu prezentați niciun simptom timp de mulți ani dacă aveți NAFLD. Cu toate acestea, uneori oamenii pot experimenta encefalopatie. Acest lucru poate fi marcat de perioade de confuzie, uitare de lucruri, schimbări de dispoziție sau judecată slabă. Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie explică că encefalopatia este un termen pentru orice boală difuză a creierului care modifică funcția sau structura creierului.

Trustul enumeră, de asemenea, o serie de alte semne. Acestea includ:

  • Oboseală
  • Oboseală sau un sentiment general de letargie sau lipsă de energie
  • Disconfort în partea dreaptă sus a abdomenului (unde este ficatul).
  • Îngălbenirea ochilor și a pielii (icter) – aceasta poate fi mai greu de observat dacă aveți pielea neagră sau maro
  •  Te înviețești ușor
  • Urina închisă la culoare
  • Umflarea zonei abdomenului (ascita)
  • Vărsături cu sânge
  • Scaun de gudron negru închis
  • Mâncărime de piele.

Dacă dezvoltați encefalopatie sau oricare dintre următoarele simptome, spuneți imediat medicului.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

Dacă este detectată și gestionată într-un stadiu incipient, NAFLD poate fi împiedicată să se agraveze și cantitatea de grăsime din ficat poate fi redusă.

Majoritatea oamenilor vor dezvolta doar prima etapă, de foarte multe ori fără să-și dea seama.

Într-un număr mic de cazuri, poate progresa și poate duce la leziuni hepatice dacă nu este detectată și gestionată.

Un ficat sănătos ar trebui să conțină puțină grăsime sau deloc, deși NHS estimează că până la una din trei persoane din Marea Britanie are stadii incipiente ale NAFLD, unde există cantități mici de grăsime în ficat.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

British Liver Trust spune: „NAFLD ar putea fi diagnosticată numai atunci când a devenit gravă. Sau s-ar putea să aflați că o aveți doar în timpul testelor pentru o altă problemă de sănătate.

Dacă medicul dumneavoastră crede că aveți vreo formă de boală hepatică, va încerca să afle ce o cauzează și cât de afectat este ficatul dumneavoastră.

Medicii folosesc o serie de teste pentru a obține informații diferite și pentru a construi o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă.

Te-ar mai interesa: CNSU a aprobat Planul Național de Răspuns la Situa...

Este foarte important ca întreaga cantitatea de cicatrici din ficat să fie testată ca parte a diagnosticului dumneavoastră NAFLD. Acesta este semnul principal al cât de avansată este boala ta hepatică”.

NHS spune că dacă se dezvoltă ciroza – cel mai avansat stadiu – puteți avea simptome mai severe.

Aceste semne includ îngălbenirea pielii și a albului ochilor, mâncărimi ale pielii și umflare la picioare, glezne, picioare sau burtă.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoasă este alergia la ambrozie. Român...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private