Sari la conținut

Boala hepatică – semnul care afectează 50% dintre pacienți

dieta ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
dieta ficat gras

Deși bolile hepatice legate de alcool nu provoacă, de obicei, multe semne de avertizare până când ficatul  este „grav afectat”, există câteva simptome de care trebuie să fii conștient. Un expert împărtășește un semn „covârșitor” care afectează aproximativ 50% dintre pacienții cu această afecțiune.

Boala hepatică legată de alcool, sau ARLD, este declanșată de consumul excesiv de alcool. Există trei etape principale ale acestei afecțiuni, care variază ca severitate și simptome. Un semn care ar putea ridica suspiciuni poate apărea în viața de zi cu zi ca oboseală.

Dr Deborah Lee de la Dr Fox Online Pharmacy a explicat: „Oboseala este cel mai frecvent simptom la pacienții cu boală hepatică – indiferent de cauză, afectând aproximativ 50% dintre pacienți”.

Ea a explicat că este important să facem diferența între oboseală și moleșeală. Deși ar putea fi folosite ca sinonime, există o diferență.

Dr Lee a spus: „Știm cu toții cum este să ai o zi plină și să te simți moleșit și gata de culcare, dar oboseala este diferită. Oboseala este o epuizare copleșitoare

Este un tip de oboseală care emană din interiorul sistemului nervos central, care poate fi atât de debilitant, încât poate fi greu să ridici capul de pe pernă.”

Acest semn este, de asemenea, considerat a fi unul dintre simptomele „precoce” ale bolii hepatice legate de alcool, conform British Liver Trust.

Cu toate acestea, poate indica și diverse probleme hepatice.

Dr. Lee a spus: „Oboseala este unul dintre cele mai comune simptome ale hepatitei, inclusiv hepatita legată de alcool (ARLD) și hepatita virală, precum și în bolile hepatice avansate, din cauza cirozei și insuficienței hepatice.

Afectează atât funcțiile mentale, cât și cele fizice, astfel încât poate fi foarte greu să faci față vieții de zi cu zi.”

Un alt lucru important de reținut este că gradul de oboseală nu depinde neapărat de severitatea leziunilor hepatice.

Expertul a spus că cei cu hepatită ușoară pot avea oboseală severă, în timp ce cei cu hepatită severă se pot lupta doar cu oboseală ușoară

Ea a adăugat: „Oboseala poate fi, de asemenea, persistentă sau fluctuantă”.

În afară de oboseală, NHS enumeră diverse alte semne care ar putea indica boli hepatice legate de alcool.

Simptomele revelatoare includ:

  • Pierdere în greutate
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)
  • Umflare la glezne și burtă
  • Confuzie sau somnolență
  • Vărsături de sânge sau  sânge în scaun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.