Din cuprinsul articolului
Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de borelioză, este o infecție provocată de bacteria Borrelia burgdorferi și, mai rar, de Borrelia mayonii. Această boală se transmite oamenilor prin mușcătura de căpușă din genul Ixodes.
Iată câteva informații relevante despre boala Lyme:
Principalul factor de apariție este mușcătura de căpușă. Cele mai periculoase tipuri sunt cele din genul Ixodes ricinus (căpușa comună în Europa) și Ixodes scapularis (pe coasta de Est a SUA) sau Ixodes pacificus (pe coasta de Vest a SUA).
Insectele imature, numite și nimfe, cauzează majoritatea cazurilor de boală Lyme. Ele sunt foarte mici și mușcătura lor este nedureroasă, ceea ce face dificilă detectarea lor.
Boala Lyme este multisistemică și poate afecta pielea, inima, articulațiile și sistemul nervos. Manifestările clinice variază în funcție de stadiul bolii, potrivit medlife.ro.
1. Stadiul timpuriu (primar):
2. Stadiul intermediar (secundar):
3. Stadiul avansat (terțiar):
Recunoașterea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Pentru recomandări personalizate, este indicat să consulți un specialist.
Este important să consulți un medic dacă ai fost mușcat de o căpușă și prezinti simptome sugestive de boală Lyme. Tratamentul precoce este esențial pentru a preveni complicațiile pe termen lung.
Această boală poate afecta multiple sisteme ale organismului, inclusiv pielea, articulațiile, inima și sistemul nervos central. Iată care sunt complicațiile pe termen lung ale bolii Lyme:
Este important să acorzi atenție simptomelor și să consulți un specialist pentru diagnostic și tratament adecvat. Ignorarea mușcăturii unei căpușe poate face boala mai greu de diagnosticat, iar netratată, aceasta poate duce la complicații grave.
Perioada anului în care căpușele sunt active este primăvara, vara și toamna, iar expunerea la zonele împădurite sau ierboase crește riscul de infecție1. Alege să consulți un medic pentru un diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung.
Săptămâna 16-22 septembrie 2024 va fi deosebit de favorabilă pentru nativi ai horoscopului. Patru zodii…
„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…
Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…
Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…