Sari la conținut

Mușcătura de căpușă: Cum să acționezi pentru a depărta insecta și cum depistezi Boala Lyme

muscătura capușă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum depistezi boala Lyme

Mușcătura de căpușă. Pe lângă faptul că este dureroasă, mușcătura de căpușă este și periculoasă, deoarece aceste insecte pot transmite boli grave precum boala Lyme sau encefalita transmitata de capuse.

Daca ai fost muscat de o căpușă, este important să acționezi rapid pentru a preveni infecțiile și alte complicații. Iată câteva pasi care pot fi urmați în cazul unei mușcături de căpușa:

Înlătură căpușa cât mai repede posibil, folosind o penseta sau o punga de plastic.
Asigura-te că extragi întreagă căpușa, inclusiv capul și proboscisul.

muscatura de capusă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
 • Spală locul mușcăturii cu apa calda și săpun.
 • Aplica un antiseptic sau un unguent antibacterian pentru a preveni infecția.
 • Menajează zona afectata, pentru a preveni iritația suplimentara.
 • Monitorizează locul mușcăturii pentru a observa eventuale semne de infecție sau alte complicații.

Infecții transmise de căpușe

Daca experimentezi simptome precum roșeață, umflare, mâncărime sau febra după o mușcătură de căpușa, este important să consulți un medic pentru evaluare și tratament. Unele infecții transmise de căpușe pot necesita administrarea de antibiotice sau alte tratamente specifice. De asemenea, este recomandat să discuți cu medicul tău despre vaccinarea împotrivă encefalitei transmitate de căpușe, daca locuiești într-o zona cu risc crescut de infectare.

Simptomele mușcăturii de capusă

Principalele simptome ale bolilor transmise de căpușe sunt:

 • prezenta punctelor roșii în jurul mușcăturii;
 • amețeală;
 • dureri de cap și de articulații;
 • febra;
 • umflatură în locul afectat;
 • erupție;
 • senzație de arsura sau chiar dificultate respiratorie.

Nu toate persoanele prezinta însă aceste simptome, dar sunt cazuri în care persoana vă depista imediat căpușa atașată de piele sau este posibil că aceasta să nu fie sesizata timp de câteva săptămâni.

Odată observata căpușa pe o zona a corpului, vizita la spital devine obligatorie. Tratamentul cu antibiotic în scop profilactic vă fi sau nu recomandat de către medic, în funcție de tipul de căpușa care a provocat înțepătură.

Boala Lyme

Boala Lyme este o boala infecțioasă produsa de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi. Se transmite la om prin mușcătură de căpușa. Aceasta boala are o multitudine de simptome fiind greu de diagonsticat și poate afecta întreg organismul, de aceea mai este numita și boala cu o mie de fete.

Simptome 
Principalele simptome pot consta în prezenta stărilor febrile asemănătoare celor din gripa, oboseala accentuata, dureri de cap și stări de leșin, lipsa de energie, ganglioni umflați, dar și o erupție pe piele care pornește de la nivelul mușcăturii.

Testul pentru boala Lyme

Este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stări de oboseala acuta, febra, dureri musculare și ale articulațiilor, dureri de cap și înțepenirea gatului, dar și afecțiuni cerebrale și cardiace și stări de nervozitate.

Tratament
În prezent, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli. Tratamentul este alcătuit din antibiotice care vor fi administrate pe o perioada îndelungată de timp. Netratata, boala Lyme poate da naștere unor complicații grave la inima, articulații, dar și la sistemul nervos central.

Pericolul bolii Lyme apare daca aceasta căpușa a stat atașată pe piele intre 36 și 72 de ore, potrivit sfatulmedicului.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel