vineri, mai 27, 2022

Boala Lyme este o infecție care afectează întreg organismul și care e produsă de Borrelia Burgdoferi.

Diagnosticul se poate stabili la spital după ce au fost făcute analize de sânge, mai exact prin testarea anticorpilor IgG și IgM contra Borrdelia burggdorferi.

 

Reține: simptomele principale ale bolii sunt: febra, dureri de cap, oboseală, erupție pe piele, iar acesta apare la 3-40 de zile după ce a avut loc mușcătura. Atenție, în lipsa tratamentului complicațiile sunt serioase, fiindcă infecția ajunge la inimă dar și la sistemul nervos central.

Te-ar mai interesa: Plămânii îmbătrânesc începând cu vârsta de 30 de a...

Boala Lyme se transmite prin mușcătura căpușelor infectate cu Borrelia Burgdoferi.

O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate pentru gazdă. Altele însă, reprezintă principalul vector al bolii Lyme, al encefalitei de căpușă sau al altor boli grave.

Nu tratați cu indiferență mușcătura de căpușă! Ele trebuie îndepărtate în întregime imediat ce sunt descoperite. Îndepărtarea corectă și completă a căpușelor se poate efectua doar de către personal medical calificat!

Procentul oamenilor care contractează boala Lyme în urma mușcăturilor de căpușe nu este mare, dar riscul de a face boala crește exponențial cu timpul care trece de la producerea mușcăturii, fără a fi extras parazitul, potrivit site-ului medical webmd.

Te-ar mai interesa: Nu poți pierde grăsimea de pe burtă? Atenție la ac...

Cum se manifestă boala Lyme

Atenție dacă vă apare o erupție extinsă, circulară, dacă începeți să vă simțiți rău, fără vlagă, de parcă ați avea gripă. Pot apărea dureri de cap, musculare, articulare, febră, erupții cutanate!

Există posibilitatea să nu aveți simptome!

În cazul în care boala Lyme nu este depistată și tratată la apariția primelor simptome sau dacă nu aveți simptome care să necesite tratament, infecția poate afecta pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima în câteva săptămâni sau luni de la infecția inițială.

Te-ar mai interesa: Cum avem grijă de sănătatea pielii? Medic dermatol...

Atenție la erupțiile cutanate masive, dureri, slăbiciune și stare de leșin, amorțeli în membre. Se poate ajunge chiar și la leșin! Problemele articulare sunt frecvente.

Faza cronică a bolii Lyme

Dacă boala Lyme nu este tratată prompt și eficient, deteriorarea articulațiilor, nervilor și a creierului poate începe după luni sau chiar ani de la momentul infectării.

Simptomele acestui stadiu includ:

Te-ar mai interesa: Cele mai importante alimente pentru stimularea sis...

Artrita, care afectează cel mai des genunchii, amorțeala și furnicături în mâini, picioare sau spate, oboseala cronică, incapacitatea de a controla mușchii feței, probleme cu memoria, starea de spirit și probleme de vorbire.

Ignorarea mușcăturii unei căpușe face boala mai greu de diagnosticat.

De cele mai multe ori, boala Lyme este tratabilă cu antibiotice, în special atunci când infecția este diagnosticată și tratată precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung.

Te-ar mai interesa: De ce unii oameni nu pot râgâi? Poate fi tratată a...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private