Sari la conținut

Boala mână-picior-gură: simptome și tratament

Boala mână-picior-gură este o infecție virală extrem de des întâlnită la copiii mici. Infecția este cauzată de un enterovirus și afectează micuții sub 8 ani. Uneori, și adulții fac această boală care este frecventă vara.

Boala este foarte contagioasă și se caracterizată prin apariția unor vezicule la nivelul cavității bucale, picioarelor, mâinilor. Practic are loc o erupție cu localizare pe mâini, picioare și gură. Medicii spun că odată contactat virusul acesta se va localiza pe piele și mucoase.

Primul semn al bolii este febra!

De regulă, debutul bolii este marcat de durerea în gât, febră, starea de rău generală. Ulterior, apar vezicule dureroase pe limbă, cerul gurii, mâini sau picioare. Apar vezicule și pe palme, tălpi și culoarea acestora este roșie. Problema este că cel mic nu va putea mânca din pricina leziunilor din cavitate bucală. Astfel, există un risc crescut pentru deshidratare. Boala durează între 7 și 10 zile. De cele mai multe ori, virusul care o determină este Coxsackie A 16, virus din familia nonpolio enteroviruri.

Afecțiunea este contagioasă, se transmite extrem de ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secreții nazofaringiene, strănut, tuse. Se transmite și prin contactul direct cu obiectele contaminate. Perioada de incubație este de 7 – 10 zile, dar copilul e contagios din săptămâna premergătoare debutului bolii.

Medicul pediatru va pune diagnosticul după examenul clinic al copilului. Natura virusului poate să fie identificată în urma efectuării unor investigații.

Vestea bună este aceea că apare vindecarea în 7-10 zile și boala este autolimitată- organismul se vindecă singur. Iar după vindecare copilul va avea imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu mai poate face boala. Poate, fiindcă boala se poate repeta sub forma unei alte infecții în copilăria mică.

Atenție! Principala complicație a acestei bolii este deshidratarea. Cel mic are dureri la înghițire și nu vrea să bea apă sau să mănânce. De aceea, trebuie insistat pe hidratare, iar sărurile de rehidratare sunt de real ajutor. O altă complicație posibilă este meningita virală.

Medicii spun că nu există un tratament specific bolii. Tratamentul va fi unul suportiv și pentru ameliorare a simptomatologiei.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel