joi, decembrie 1, 2022

Medicul Sandra Alexiu, membru de onoare al Societăţii Române de Microbiologie şi preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, trage un semnal de alarmă la scurt timp după ce un tânăr de 19 ani a fost răpus de meningită, o boală extrem de contagioasă.

Medicul a explicat cât de importantă este vaccinarea pentru meningita meningococică, boală contagioasă, extrem de periculoasă pentru adolescenţi şi sugari.

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...

„E un lucru de care scriem și spunem de mult. O tragedie fără margini, nu doar pentru familie, ci pentru toată societatea. Acest copil care a murit ar fi putut fi colegul nostru în câțiva ani!

Meningita meningococică te omoară fulgerător, în maxim 48 de ore. Și e extrem de contagioasă, toți contacții sunt în pericol.Da, singura cale de a scăpa e vaccinul.

Da, e scump, dar după ce îți pierzi copilul, nu va mai conta! Iar cel mai mare risc îl au adolescenții și sugarii! E cam 100 de euro doza de vaccin meningococic, iar la adolescenți trebuie două doze la interval de 6 luni. E o investiție extraordinar de importantă care salvează viața!”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...


Meningita meningococică

Meningita este o infecție a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării. Acest înveliș se numește meninge.

Bacteriile sunt un tip de germen care poate provoca meningita. Bacteriile meningococice sunt o clasă de bacterii care provoacă meningită.

Cauze

Meningita meningococică este cauzată de bacteria Neisseria meningitidis (cunoscută și sub numele de meningococ).

Meningococul este cea mai frecventă cauză a meningitei bacteriene la copii și adolescenți. Este o cauză importantă a meningitei bacteriene la adulți.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Infecția apare cel mai adesea iarna sau primăvara. Poate provoca epidemii locale în școli-internat, reședințe universitare sau baze militare.

Factorii de risc includ expunerea recentă la cineva cu meningită meningococică, deficit de complement, utilizarea eculizumabului și expunerea la fumul de țigară.

Simptome

Simptomele apar de obicei rapid și pot include:

  • Febră și frisoane
  • modificări ale stării mentale
  • greață și vărsături
  • Zone violete, asemănătoare vânătăilor (purpură)
  • Erupție cutanată, mici pete roșii pe piele (peteșii)
  • Sensibilitate la lumină (fotofobie)
  • Dureri de cap intense
  • Rigiditate a gâtului

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private