Sari la conținut

Boala omului modern. Complicațiile la care se poate ajunge sunt dramatice, iar simptomele se aseamănă cu beția

Trăim intens și parcă nu mai avem timp de nimic. Bucuriile simple au fost înlocuite de cele contracronometru. Omul modern face totul pe repede înainte, mult și intens. Și, cel mai probabil, cu puțin somn în programul acesta haotic.

Privarea de somn dăunează grav creierului, iar efectele pot fi aceleaşi ca în urma consumului de alcool, potrivit oamenilor de ştiinţă. În plus, lipsa odihnei afectează pe rând şi alte organe, iar de aici până la a dezvolta tot felul de tulburări pe fondul unui somn insuficient e un pas mic, potrivit digi24.ro.

Studiile arată că durata medie a somnului de noapte a scăzut cu una-două ore, comparativ cu acum 100 de ani. Adică în loc de şapte-opt ore, cât recomandă specialiştii, cei mai mulţi oameni dorm mai puţin de şase. Iar atunci când stilul de viaţă este dezechilibrat, odihna este primul lucru care are de suferit. Unele studii chiar compară efectele somnului insuficient cu cele ale consumului de alcool.

Dr. Oana Deleanu, medic primar pneumolog cu competență în somnologie: S-a constatat că după cele 16 ore de nesomn gradul nostru de ameţeală este echivalent unei alcoolemii de 0,05. Dacă ne ducem către 20-21 de ore de deprivare de somn, gradul de alcoolemie se pare că creşte până la 0,08. Deci putem să spunem că tot ce trece peste cele 16 ore de nesomn intră deja în deprivare acută de somn, care se poate prelungi pe termen lung şi se poate transforma în deprivare cronică.

Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, neurochirurg: Celula nervoasă în faţa alcoolului încearcă să se apere. Cantitatea mare de alcool care poate să intre modifică membranele celulei nervoase şi rup o barieră. Alcoolul pătrunde în celulă şi dă tulburări de echilibru, tulburări de atenţie, de concentrare, de decizie, tremurătură de mâini, încurci lucrurile. Toate astea le dă alcoolul şi privarea de somn duce la lucruri aproximativ asemănătoare.

O singură noapte de somn insuficient poate nu pune în pericol sănătatea, însă pe termen lung oboseala poate duce la accidente rutiere si la alte catastrofe.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel