Sari la conținut

Boala rușinoasă care apare la jumătate dintre bărbați. De ce apare și cum se tratează?

Dezvoltarea sânilor la bărbați este o afecțiune care apare din cauza unui dezechilibru hormonal. Nu toate formele ei sunt operabile, unele se vindecă de la sine.

Dana Lascu

Potrivit statisticilor, aproape 50% dintre bărbați fac ginecomastie în diferite perioade ale vieții. Dacă este de natură fiziologică, poate să apară imediat după naștere, atunci când băiețelul este alăptat, iar sânii îi cresc din cauza hormonilor primiți prin placentă sau prin laptele matern (durează câteva săptămâni, dispare spontan și nu necesită tratament).

Dezechilibru între estrogen și testosteron

„În primul rând, la nou-născut nu trebuie prevenită, întrucât este o criză genitală fiziologică. Este provocată de hormonii transmiși transplacentar, de la mamă. La băieți se constată doar ginecomastie, congestie și o ușoară creștere de volum a testiculelor, iar la fetițe, creșterea sânilor este însoțită, uneori, de o scurgere seroasă sau serosangvină vulvară (fluorvaginal)”, spune prof.dr Marin Burlea, șeful Secției de Gastroenterologie de la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iași. Tot normală este și apariția ei la pubertate, când peste 50% dintre băieți o au, fie la sân, fie la ambii. În cazul lor, în general, dispare de la sine după maximum 3 ani, dar în circa 20% din cazuri persistă și după vârsta de 20 de ani. Cea de-a treia etapă în care se manifestă este după vârsta de 60 de ani, odată cu scăderea testosteronului, creșterea masei de țesut gras, dar poate fi și efect secundar în urma unor tratamente pentru alte afecțiuni.

Varianta patologică este dată de creșterea cantității de estrogen (hormonul feminin) și scăderea celei de testosteron (hormonul masculin). Producția crescută de estrogen poate fi provocată de mai mulți factori. În primul rând, de dezvoltarea tumorilor testiculare sau adrenale. Dezvoltarea sânilor este determinată de creșterea cantității și activității aromatazei (enzima care transformă testosteronul în estrogen) pe fondul obezității, hipertiroidismului, malnutriției, bolilor hepatice cronice (ciroza) sau a mutațiilor genetice. Producția scăzută de testosteron poate fi provocată și de hipogonadismul primar (precum sindrom Klinefelter, infecțiile testiculare virale sau bacteriene) sau secundar (adenoamele hipofizare). De asemenea, boala renală terminală, leziunile măduvei spinării și infecția cu HIV/SIDA pot provoca ginecomastie.

O problemă a obezilor

„Supraalimentarea este la fel de dă- unătoare ca înfometarea. Doar ca aspect estetic – vorbim aici de ginecomastia datorată obezității – problema esențială este revenirea la greutatea optimă, printr-un regim echilibrat. Ceea ce va duce și la găsirea unui confort psihic, din care decurge stima de sine”, explică prof.dr. Marin Burlea.

Cum se operează

Pentru bărbații adulți, primele semnale de alarmă sunt apariția durerilor de sâni, creșterea lor, existența unor chisturi recente. „Aceste semne trebuie luate în seamă și supuse unui control medical. Se recomandă și examenul ecografic. De cele mai multe ori, ginecomastia apare la ambii sâni, însă există și cazuri în care unul singur își modifică volumul”, explică chirurgul estetician Călin Doboș. Intervenția se poate face atât prin anestezie locală, cât și generală, în funcție de anvergura operației. „Atunci când predomină țesutul adipos, ginecomastia se corectează prin lipoaspirație. Dacă excesul de țesut glandular este cauza măririi sânilor, este recomandată tehnica reducerii glandei, prin îndepărtarea ei. Este vorba despre o incizie pe marginea inferioară a areolei mamare, după care se va exciza, în bloc, țesutul glandular, piesa fiind trimisă la examenul histopatologic. Există și posibilitatea asocierii celor două tipuri de intervenții, aceasta fiind cea mai frecventă situație”, explică specialistul

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel