duminică, ianuarie 29, 2023

Boala secolului XXI. Mai periculoasă decât COVID-19.

Vi s-a întâmplat să cunoașteți sau poate să fiți chiar unele dintre persoanele care se tem mereu că suferă de o boală mortală? În contextul crizei mondiale sanitare pe care o traversăm, numărul persoanelor care își imaginează că suferă de diferite boli, este în continuă creștere.

Ipohondria este o adevărată boală. Persoana ipohondră își petrece cea mai mare parte a vieții îngrijorându-se pentru boli aflate doar în imaginația sa. Ipohondrul consultă numeroși medici, face tot felul de analize și de investigații, și cu toate că analizele ies perfect, el nu se liniștește niciodată. Și dacă boala este imaginară, frica pe care o simte ipohondrul este cât se poate de reală, din păcate.

Te-ar mai interesa: Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medi...

Ce este ipohondria?

Persoana ipohondră nu se teme că se va îmbolnavi, ci este convinsă ca e deja bolnavă. Aceasta se îngrijorează de urmările bolii sale, inventează scenarii catastrofice și se frământă foarte mult. Ipohondria nu trebuie confundată cu frica de a contracta unele boli, care se numește nosofobie. Ipohondria este deseori asimilată unei fobii, dar ea relevă mai degraba o tulburare anxioasă. Conform medicilor psihiatri, ipohondria este o frică de ceea ce s-ar putea întâmpla, o anticipare a unei situații imaginare.

Ipohondria. Simptome

E cunoscut faptul că cele mai mici schimbări de mood sau de temperatură pot crea adevărate furtuni emoționale în imaginația ipohondrului. O persoană ipohondră devine atât de familiară cu limbajul medical, încât adesea își pune singur diagnosticul, sigur fiind pe observațiile sale clinice. Dar care sunt cele mai comune simptome ale ipohondriei?

Te-ar mai interesa: Leguma care îți îmbunătățește nivelul de zahăr din...

Ipohondria se manifestă prin gânduri iraționale și obsesive cu privire la felul în care persoana respectivă își percepe starea de sănătate.

 • O durere de cap este privită ca fiind un potențial simptom pentru o tumoare cerebrală
 • O banală tuse este considerată un potențial simptom de cancer la plămâni
 • Durerea în piept este asociată cu infarctul
 • O durere de șale este considerată preludiul dramei de a-și pierde un rinichi

Persoanele ipohondre au tendința de a face urmatoarele lucruri, în mod obsesiv.

 • Vizite medicale dese, fără să fie necesare
 • Analize medicale frecvente, fără ca doctorul să le recomande
 • Monitorizarea permanentă a corpului, în vederea descoperirii unor semne ale unei boli
 • Evitarea unor situații pentru a nu se expune la virusuri, bacterii sau alte pericole
 • Căutarea pe internet a informațiilor cu privire la sănătate și boli. Google devine un fel de Biblie
 • Neîncrederea în diagnosticul blând al medicului
 • Automedicația

Boala secolului XXI. Cauzele ipohondriei

Gândirea negativă, ceea ce presupune că un tipar negativ de gândire va face individul să interpreteze fiecare simptom ca fiind un semn clar de boală.

Familia, în cazul în care părinții și rudele apropiate au avut tendințe ipohondre, copilul are șanse mai mari să dezvolte o asemenea problemă la maturitate.

Te-ar mai interesa: „Elixirul tinereții” promovat pe rețelele sociale ...

Experiențele din trecut, ceea ce presupune că bolile severe din copilărie ori spitalizarea pot sta la baza temerilor cu privire la propria sănătate.

Specialiștii sunt de părere că ipohondria apare la vârsta adultă și se agravează pe măsură ce trec anii. Prin urmare, este esențial ca această boală să fie tratată pentru că nu va disparea de la sine, ba va deveni chiar mai agresivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private