Sari la conținut

Boala silențioasă de care suferă milioane de români. Analiza care depistează afecțiunea

Boala silențioasă de care suferă milioane de români. Daniela Opriș Belinski, reumatolog, a vorbit la Antena 3 despre boala care afectează sistemul osos.

„Din păcate sau din fericire pentru pacienți, până la momentul fracturii, care este principala și singura manifestare clinică, pacientul nu simte absolut nimic. Până acolo totul este silenţios.

Până la urmă mare parte a populației are acest risc odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, factorul cel mai important este înaintarea în vârstă. La femei, după menopauză, ne așteptăm să apară osteoporoza și la bărbați după vârsta de 55 de ani.”, a spus medicul Daniela Opriș Belinsk, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Testul care arată sau nu dacă avem osteoporoză

„Până atunci, se poate face o măsurare a densităţii osoase, DEXA. Pe de altă parte putem face și diverse evaluări, tot de tip screening, în care cuantificăm riscul de fractură pe care îl are fiecare individ în parte.

Osteoporoză, așa cum îi spune și numele, are legătură cu osul și cu toții știm că la nivelul osului avem o cantitate importantă de calciu. Calciu cumva ne ajută să avem o structură osoasă bună. Aşadar, aportul de calciu este foarte, foarte important. Lactatele conțin o cantitate suficientă de de calciu în general.

Ca idee am avea nevoie cam de 1000 de miligrame și să vă dau un exemplu, o cană de lapte conține cam 300 de miligrame de de calciu. Deci, este important un consum de lactate.

În ceea ce priveşte vitamina D, aceasta se obţine destul de greu din alimentaţie. Se găseşte în uleiul de pește, care aduce o cantitate destul de mare de vitamina D, dacă este luat corect.

Altfel, noi obținem vitamina D din piele odată ce avem expunere suficientă la soare. Suficient ar însemna cam 15 minute pe zi, dar asta pentru o piele tânără.

În general, pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade capacitatea de sinteză de vitamina D. Așa că nu întotdeauna reușim să ne obținem vitamina D din expunerea la soare.

În cazul osteoporozei putem să nu avem niciun simptom, însă asta depinde de localizare. Există trei localizări principale. Una este la nivel vertebral. Apare așa-numita tasare vertebrală. Nu orice tasare vertebrală asociată osteoporozei va durea. Cam o treime din ele dor.”, a mai spus medicul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel