joi, februarie 2, 2023

Ficatul gras sau steatoza hepatică, este o afecțiune gravă care, de cele mai multe ori, este trecută cu vederea. Mulți oameni nu sunt conștienți că suferă de boala silențioasă, deoarece nu doare. Astfel, simtomele care anunță boala se manifestă complet diferit. Iată la ce trebuie să fii atent!

Boala silențioasă poate avansa fără să fim conștienți, deoarece ficatul nu doare. Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecțiune reprezentată de mărirea ficatului. Aceasta apare ca urmare a unui metabolism defectuos al grăsimilor.

Aceasta poate fi de două tipuri:

  • steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool
  • steatoza nonalcoolică, cauzată de obezitate, dislipidemie, diabet zaharat, malnutriție, dar și de scăderea rapidă în greutate

 

„Într-adevăr, foarte lume suferă de ficat gras, de steatoză. Nu sunt conştienţi de această afecţiune. Nu pun anumite simptome date de steatoza hepatică pe seama acesteia şi se poate diagnostica întâmplător sau în momentul în care greutatea lor estee excesivă şi vin la medic şi atunci înţeleg ce patologie au şi oarecum ce riscuri dar şi ce pot să facă. Se asociază foarte mult cu excesul de greutate la supraponderali şi la obezi, la persoanele cu predisoziţie la diabet sau chiar cu diabet zahar şi la cei cu rezisenţă la insulină”, explică dr. Marilena Murguleț, în exclusivitate pentru Antena3.

Te-ar mai interesa: Ce s-a întâmplat, de fapt, între Florin Piersic și...

Care sunt primele semne ale unui ficat gras?

Ficatul gras este o acumulare de grăsime la nivelul ficatului din cauza unui metabolism defectuos al acestor grăsimi. Putem împărți steatoza hepatică în două mari categorii: steatoza alcoolică, determinată de consumul de alcool, și nonalcoolică care are drept cauza obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, malnutriția, dar și scăderea rapidă în greutate. Pentru a preveni ficatul gras trebuie să avem un stil de viață sănătos, o dietă fără grăsimi, cu carne slabă, fructe și legume. De asemenea, avem nevoie de mișcare. Se manifestă prin edeme la nivelul membrelor inferioare, ascită, piele galbenă. De ciroză nu ne vindecăm.

Te-ar mai interesa: Suferi de insomnie? Dr. Cezar spune cum poți avea ...

Ce simțim dacă ficatul nu doare? Oboseală, slăbiciune, jenă sub coaste. La analize depistăm steatoza”, afirmă Bogdan Safta, medic, potrivit Antena3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private