Sari la conținut

Boala ”silențioasă” pe care o au 4 din 10 români. Consumul excesiv de sare, una dintre principalele cauze

Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arterială se numără printre principalele cauze de mortalitate, având o incidență mai mare în țările cu o dezvoltare economico-socială slabă sau medie. Aceeași sursă precizează că aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, în 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.
Dieta nesănătoasă este o cauză frecventă a hipertensiunii arteriale, atribuită consumului ridicat de sare, în 30% dintre cazuri, și a consumului scăzut de fructe și legume, în 20% dintre cazuri, conform informațiilor publicate de Liga Mondială a Hipertensiunii. De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și grăsimi sunt alți factori care determină apariția hipertensiunii.
Și în România, hipertensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate publică importantă: 4 din 10 români au hipertensiune arterială, conform studiului SEPHAR II (Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România), realizat sub coordonarea Societăţii Române de Hipertensiune. Pe lângă adoptarea unei alimentații echilibrate și menținerea sub control a greutății, românii trebuie să înțeleagă și necesitatea verificării constante a valorilor tensiunii arteriale.

” Mulți români nu conștientizează încă gradul sporit de risc implicat de valorile ridicate ale tensiunii arteriale și complicațiile ce pot apărea, cu precădere în jurul vârstei de 50 de ani: accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficiență cardiacă sau renală”, explică Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune (SRH).

La rândul său, vicepreședintele SRH, profesor dr. Crina Sinescu, a explicat că hipertensiunea este o boală foarte înșelătoare, care „nu doare și nu ustură”.

„Aproape că nu are simptome. Cel mai tânăr pacient pe care îl am cu această afecțiune are 16 ani, dar sunt și pacienți cu 17, 18 ani. Nu se mai poate vorbi despre o vârstă minimă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de hipertensiune crește”, a declarat Crina Sinescu.

Vicepreședintele SRH, Roxana Darabont, a precizat că, pe 16 mai, în curtea Spitalului Colțea, se va măsura gratuit tensiunea arterială. „Este foarte important să o depistăm, este foarte important controlul medical periodic”, a susținut medicul.

Campania Națională „Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”, derulată de Societatea Română de Hipertensiune, a ajuns la a IV-a ediție și își propune, an de an, să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la problematica hipertensiunii arteriale.

Campania se va desfășura în București, Iași, Pitești și este prilejuită de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii — 17 mai.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel