miercuri, octombrie 20, 2021

Boala Still a adultului, o boală rară, autoimună al cărui debut este brusc și uneori agresiv. Cu alte cuvinte, pacientul va avea manifestări precum sunt: febră, erupție cutanată, dureri articulare. Trebuie

să mergi la medic, fiindcă este o boală autoimună care, uneori, duce la complicații grave. 

Boala Still este o boală autoimună iar cauza care declanșează boală nu este încă cunoscută. Unii cercetători consideră că această afecțiune ar putea fi declanșată de o infecție virală sau bacteriană. Vestea bună este că marea majoritate a adulților au un singur episod de boală, destul de rar boala este recurentă sau devine cronică. Boala poate să afecteze în egală măsură femeile cât și bărbații și de regulă apare în jurul vârstei de 15-25 de ani, sau în jurul vârstei 36 – 46 de ani.

Semnele

și simptomele sunt asemănătoare cu manifestările din artrita reumatoidă juvenilă forma sistemică.

Care sunt semnele și simptomele bolii Still:

 • Febră destul de ridicată 38 – 39 de grade C, iar temperatura durează aproximativ 7 zile.
 • Este prezentă durerea de gât. De asemenea, este posibil să se inflameze și nodulii limfaticidin zona gâtului.
 • Pe piele apare o erupție cutanată. Erupția apare de obicei pe trunchiul, brațele sau picioarele.
 • Articulațiile dor și se umflă. Disconfortul articular durează de obicei cel puțin două săptămâni.
 • Dureri musculare care sunt severe în

  intensitate.

Din păcate nu există un singur test care să poată diagnostica afecțiunea. Practic, diagnosticul este pus prin excluderea altor boli. Medicul va prescrie totuși analize de sânge care pot să arate existența unei inflamații în corp. Se vor face și ecografii la inimă dar și o radiografie pulmonară.

Tratamentul vizează diminuarea simptomelor și este alcătuit în principiu din antiinflamatoare nesteroide iar în cazuri severe se administrează cortizol.

Care sunt principalele complicații ale bolii Still:

 • Inflamația cronică poate afecta destul de profund articulațiile. Cele mai

  afectate sunt articulațiile genunchiului și ale încheieturilor.

 • Boala Still poate duce la inflamarea învelișului sacou al inimii (pericardită) sau al porțiunii musculare a inimii (miocardită).
 • Inflamația poate provoca formarea de lichid în jurul plămânilor, ceea ce poate face dificilă respirația profundă. Sindromul de activare macrofagică. Această complicație rară, dar potențial letală a bolii Still a adultului, poate determina scăderea numărului de celule sanguine, niveluri foarte ridicate ale trigliceridelor și funcții hepatice anormale.

Ultimele stiri