Sari la conținut

Boala tăcută de care nici nu îți dai seama că poți suferi. La ce trebuie să fii atent!

Uneori, oamenii nici măcar nu sunt conștienți că au o afecțiune până când nu sunt diagnosticați de către medici. Acest lucru se întâmplă deoarece anumite boli nu prezintă simptome clare care să poată fi asociate cu dezvoltarea lor.

Această tăcere a organismului poate fi unul dintre cei mai mari adversari pentru tratamentul oportun al bolnavilor. Este și cazul anemiei, o afecțiune care, conform Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite, Medline Plus, se caracterizează prin insuficienta de globule roșii.

Ce cauzează anemia și cum să o identificăm?

Această alterare a sângelui se poate datora mai multor factori, care modifică calitatea globulelor roșii. În funcție de cauzele originii, se poate determina severitatea acesteia și cea mai precisă abordare a tratamentului.

Clinica Mayo enumeră mai multe tipuri de anemie: hemolitică, falciformă, deficit de fier, deficit de vitamine, inflamație, aplastică sau legată de afecțiuni ale măduvei osoase.

Conform diagnosticului, poate fi indicat un tratament, care poate include unele modificări ale alimentației pentru a obține nutrienții de care organismul poate lipsi.

Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute,  anemia poate fi ea însăși un simptom al altor probleme de sănătate mai complexe care afectează funcționarea organelor vitale, cum ar fi rinichii. De asemenea, a fost asociată cu boli cronice, cum ar fi cancerul.

Când trebuie să mergi la medic

În cazul apariției următoarelor semne de avertizare, este recomandabil să mergeți urgent la medic:

Este normal ca după o zi lungă să existe o senzație de oboseală, dar aceasta tinde să dispară după pauză. Cu toate acestea, atunci când întâmpinați frecvent oboseală sau slăbiciune, ceea ce face dificilă desfășurarea activităților zilnice, ar trebui să deveniți sceptic.

Un alt simptom caracteristic al anemiei poate fi observat pe piele, deoarece aceasta poate căpăta o culoare galbenă sau chiar devine palidă. Un simptom perceptibil și la atingere este temperatura corpului, deoarece mâinile și picioarele pot fi reci.

Uneori, aceste simptome pot fi însoțite de dureri de cap și disconfort toracic. De asemenea, este posibil să observați modificări ale ritmului cardiac și probleme cu respirația. În ceea ce privește aceste disconforturi, trebuie să încercăm să identificăm dacă sunt legate de o altă afecțiune de sănătate, deoarece sunt de obicei tipice afecțiunilor cardiace.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel