Sari la conținut

„Boala tăcută” cu care se confruntă din ce în ce mai multe femei din România. Dr. David Edelstein: Se prezintă la medic odată ce au o fractură de fragilitate

osteoporoza
Sursă foto: Getty Images
Osteoporoza - boala oaselor fragile

Boala oaselor fragile afectează din ce în ce mai multe femei, avertizează medicii de la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu. Aceștia spun că în ultima perioadă se confruntă cu foarte multe cazuri de osteoporoză, o afecțiune cronică ce este cauzată de demineralizarea osoasă. Medicii spun că persoanele cele mai afectate sunt cele în vârstă și cele care suferă de obezitate, iar pentru evitarea acestei afecțiuni ei recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos.

Osteoporoza este cunoscută drept boala ”tăcută” pentru că este o afecțiune total asimptomatică până la prima fractură. Este o boală ”silențioasă” și pentru că a beneficiat de mult mai puțină atenție publică în comparație cu alte boli cronice precum cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Și, de asemenea, este o boală care astăzi are nevoie de o voce puternică, care să o repoziționeze în cadrul politicilor publice de sănătate.

David Edelstein, medic ortoped în cadrul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, pentru Rador: „Avem de-a face cu foarte multe bătrâne cu osteoporoză. Se prezintă la medic odată ce au o fractură de fragilitate, deci apar fracturi pe osul porotic.

Poate să apară fracturi la nivel de coloană vertebrală și în urma unui strănut la un pacient care e foarte porotic. De asemenea, pățesc foarte multe fracturi la nivelul femurului proximal”.

Obicei care duce la osteoporoza
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Factori care contribuie la sănătatea oaselor

Medicul ortoped David Edelstein spune că sunt anumiți factori care contribuie la o bună sănătate a oaselor.

David Edelstein: Obezitatea îşi spune cuvântul pe articulațiile portante, în mod deosebit şolduri, genunchi, glezne.

Oamenii mai tineri trebuie să se mențină în formă, trebuie să facă un pic de mișcare, trebuie să facă un pic de sport și să aibă foarte mare atenție la ce consumă.

Din păcate, în România nu există centre specializate de tratare a pacienților cu osteoporoză și cu fracturi de fragilitate.

În ceea ce privește România, ponderea femeilor cu vârsta între 40 și 70 de ani care conștientizează la nivel spontan riscul de fractură este de doar 8%.

Respondentele intuiesc un cumul de factori atunci când se gândesc la osteoporoză, însă nu au suficiente informații despre această boală tăcută. 28% spun că osteoporoza înseamnă durere, iar pentru 27% înseamnă sistem osos fragil.

Totodată, s-a constatat că 15% dintre femeile cu vârsta între 40 și 70 ani au foarte puține informații despre osteoporoză și nu știu cum le poate afecta această boală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel