miercuri, martie 22, 2023

Genetica poate predispune o persoană la boli, iar agresivitatea unei anumite tulpini de virus sau bacterii poate fi letală. Pe măsură ce citiți această listă, trebuie să știți că infecțiile care ucid rapid nu sunt frecvente.

Fiind a cincea cauză principală de deces în Statele Unite, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral la fiecare patru minute, potrivit American Stroke Association. Un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag blochează un vas de sânge din creier (sau vasul de sânge se rupe), tăind oxigenul din creier.

Te-ar mai interesa: Bolile pe care câinii le pot detecta cu ajutorul m...

În cazul unui atac ischemic tranzitoriu, pot fi administrate medicamente pentru distrugerea cheagurilor pentru a vă salva viața, dar de obicei în termen de trei ore. Acționați rapid dacă observați oricare dintre simptomele de accident vascular cerebral.


Malarie

Această boală transmisă de țânțari poate fi întâlnită în unele părți ale lumii, cum ar fi America de Sud, Africa și Asia. „Un anumit tip de parazit al malariei, numit P. falciparum, poate pune în pericol viața”, spune Dr. Citronberg.

Parazitul distruge rapid celulele roșii din sânge, care joacă un rol cheie în transportul oxigenului către țesuturile corpului. Dacă călătoriți în străinătate, mergeți la un specialist care vă poate recomanda să luați medicamente pentru a preveni malaria.

Te-ar mai interesa: LUMEA MEDICALĂ ÎN ALERTĂ! O ciupercă mortală rezis...


Febră dengue severă

Dengue este o altă boală transmisă de țânțari care provoacă simptome asemănătoare gripei, iar jumătate din populația lumii este expusă riscului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Simptomele includ febră mare, dureri de cap severe și dureri articulare. Cu toate acestea, boala poate evolua spre o complicație numită „dengue severă”, care poate fi marcată de dureri abdominale severe și vărsături incontrolabile, care pot pune în pericol viața.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Încă un risc în plus pentru copiii care nu...


Stop cardiorespirator

Această afecțiune este responsabilă pentru uciderea a 325.000 de adulți din Statele Unite în fiecare an – cel mai frecvent la adulții de 30 și 40 de ani, iar la bărbați riscul este mai mare, potrivit Cleveland Clinic.

Spre deosebire de un atac de cord, moartea cardiacă subită este de obicei cauzată de o aritmie (când inima bate anormal).

„Moartea va surveni în câteva minute, dacă nu este tratată”, scrie sursa.

Te-ar mai interesa: Care este legătura dintre inimă și plămâni? Medic ...

Ciuma_pexels

Ciuma pneumonică

Transmisă prin mușcătura unui purice infectat sau prin contactul cu o altă persoană infectată, această ciumă afectează plămânii și, apărută cel mai frecvent în Africa, poate fi fatală în 18-24 de ore dacă nu este tratată rapid cu antibiotice, precizează OMS.


Meningocococemia

Bacteria meningococcus poate provoca o boală rară numită meningocococemie.

„Această bacterie poate să circule în sânge și să provoace foarte rapid insuficiența organelor și moartea. Am văzut pacienți care au venit la urgențe fără să se simtă bine și au murit opt ore mai târziu. Distruge țesuturile foarte agresiv, cauzează înfundarea vaselor de sânge și moartea rapidă a membrelor”, spune Dr. Citronberg.

Te-ar mai interesa: Alimente care distrug sănătatea! Medic: Nu este cu...

„Aceasta este cea mai de temut infecție”, spune el. Ar trebui să știți că dacă nu aveți splină – un organ care ajută la protejarea organismului de anumite tipuri de bacterii – ați putea fi mai expus riscului. Cel mai bun tratament este prevenirea prin vaccinare, spune el.


Holera

Ingerarea de alimente sau apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae poate duce la diaree și deshidratare severă. Potrivit OMS, aceasta poate provoca șoc și moartea unei persoane în câteva ore. Pentru a trata boala este necesară o soluție de rehidratare orală sau fluide intravenoase.

Cetoacidoza diabetică

Această complicație a diabetului (de obicei de tip 1), care pune viața în pericol, apare atunci când nivelul de insulină este atât de scăzut încât organismul descompune grăsimile în cetone, care se acumulează și fac sângele acid. Durerea de cap, rigiditatea musculară, greața, respirația rapidă sunt doar câteva dintre simptome.

Tratamentul – insulină și lichide – trebuie administrat imediat, altfel puteți suferi edem cerebral, stop cardiac sau insuficiență renală.

„În doar 24 de ore, oamenii pot experimenta o serie de simptome severe, toate ducând la comă sau la moarte”, relatează diaTribe.


Infecții invazive cu Streptococcus pyogenes grupa A

Denumită și „infecție streptococică mâncătoare de carne” sau fasceită necrozantă, infecția este cauzată de o tulpină a bacteriei care este înrudită cu streptococul din gât, spune Dr. Citronberg. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă faceți griji că streptococul dumneavoastră va deveni „mâncător de carne”. „O tăietură în piele poate introduce bacterii care provoacă o progresie rapidă a infecției”, spune el.

Șoc septic

O infecție bacteriană care traversează sângele (sepsis, care este adesea asociată cu bacteriile care provoacă meningita) poate provoca scăderea tensiunii arteriale, o afecțiune numită șoc septic.

Tratamentul timpuriu este esențial, deși cercetările arată că doar 50% dintre pacienți primesc îngrijiri în termen de șase ore. Pentru fiecare oră după aceea, rata de supraviețuire se reduce cu 7,6%.


Sindromul de șoc toxic

Sindromul de șoc toxic este o infecție bacteriană a sistemului sanguin care răspândește toxine în organele tale, potrivit Johns Hopkins Medicine. Este adesea asociat cu utilizarea tampoanelor.

În 2017, bacteria Staphylococcus aureus a fost acuzată de moartea unei fete canadiene de 16 ani. Autoritățile au declarat că aceasta a plecat într-o excursie școlară pentru o noapte, dar nu s-a mai trezit a doua zi, potrivit Today.com.

Hantavirus

Acest virus, pe care îl puteți contracta după ce ați fost expus la fecalele, urina sau saliva rozătoarelor infectate, ucide 38% dintre persoanele care se îmbolnăvesc, potrivit CDC. Primul focar a avut loc în 1973 și a implicat un bărbat cu dificultăți de respirație care a intrat în spital și „a murit foarte repede”, relatează organizația.

Din păcate, cu simptome asemănătoare răcelii, poate fi dificil de detectat. Atunci când medicii suspectează o infecție, ei țin pacientul sub supraveghere și tratament constant, iar unitatea de terapie intensivă este adesea necesară.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private