Sari la conținut

Cum recunoști un AVC. Medic: Sunt simptome la care este bine să te alarmezi

avc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diferenta dintre AVC si AIT

Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul creierului să primească oxigen și nutrienți. Celulele creierului încep să moară în câteva minute.

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial. Acțiunea timpurie poate reduce afectarea creierului și alte complicații.

Potrivit DCNews, Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicate care sunt simptomele ce prevestesc un AVC.

”Cel mai frecvent semn este durerea de cap, cefaleea rebelă care nu cedează la nimic – este un factor de alarmă. Dar alterarea funcției motorie în orice segment al corpului, că e la membrele superioare sau inferioare, că este vorba doar despre o mână sau doar o gambă, toate aceste tipuri de simptome care nu sunt uzuale, nu se întâlnesc în viața de zi cu zi, astea trebuie să fie semnale de alarmă.

Tulburarea de vorbire, tulburarea de auz, vederea brusc alterată – adică numai vezi, este încețoșată – sunt simptome la care este bine să te alarmezi”, a declarat dr. Cristian Pandrea, într-un interviu pentru sursa menționată.

Ce să faci cât timp aștepți să vină ambulanța

„Gesturile de prim-ajutor pe care cred că oamenii ar trebui să le știe într-o oarecare măsură nu sunt adresate unei anumite boli.

Ce este important în cazul unui prim-ajutor pe care oamenii, martorii unor asemenea evenimente îl pot acorda este să urmărească câteva priorități. Acestea sunt legate de starea de conștiență și de funcțiile vitale, pe de o parte, și, pe de altă parte, să ai prezența de spirit să alarmezi serviciile de urgență”, a explicat specialistul Cristian Pandrea.

Testul care te poate salva de AVC

Gabriel Dina, Corporate Affairs and Health&Value Manager, Pfizer România, transmite că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit cu ajutorul unui test care durează 30 de secunde.

„Toţi care am studiat medicina ştim de luarea pulsului la nivelul arterei radiale, un test care durează 30 de secunde şi nu ai nevoie de nicio intervenție. Ar fi un lucru grozav dacă CNAS, acum că revizuiește contractul cadru, ar prevede în pachetul pentru medicii de familie acest test de 30 de secunde, pentru a depista o suspiciune de fibrilaţie atrială, care este cauza unuia din cinci decese. Dar, în schimb, cei care au fibrilaţie atrială şi fac AVC au o gravitate, o mortalitate şi dizabilităţi cu mult mai mari decât în celelalte cazuri”, a spus Gabriel Dina, în cadrul conferinței Aspen Healthcare Summit 2022.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel