joi, martie 30, 2023

”De ce mă îngraș repede?” Persoanele care nu slăbesc dacă țin dietă sau se îngrașă nejustificat sunt suspecte de câteva afecțiuni care se pot manifesta astfel.

Tot ce e posibil să aveți o tiroidă disfuncțională, ovare polichistice, diabet și chiar depresie.

Specialiştii clasifică obezitatea în două categorii: obezitate de tip I (asociată consumului alimentar excesiv şi sedentarismului) şi cea de tip II, provocată de diverse afecţiuni. Cei care suferă „de glandă”, aşa cum se spune în popor, sunt cei mai predispuşi la îngrăşare. Cu ajutorul specialiştilor, am întocmit un top al celor mai frecvente boli care îngraşă.

Te-ar mai interesa: Antibiotice naturale: scapă de infecțiile bacterie...

Sindromul ovarelor polichistice

În cazul bolii polichistice, ovarele sunt acoperite cu o capsulă fibroasă, pe care foliculul ovarian nu reuşeşte să o rupă. Primul simptom este absenţa menstruaţiei-mai puţin de cinci cicluri mestruale pe an. Aproximativ jumătate din femeile care suferă de această boală au probleme cu greutatea, acneea şi pilozitatea excesivă. Tratamentul este de tip hormonal.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul (tiroida „leneşă”) apare când glanda nu produce suficienţi hormoni, care să controleze consumul de energie. Afectează mai ales femeile de peste 45 de ani. Printre simptome se numără: creşterea nejustificată în greutate, oboseala, constipaţia, intoleranţă la frig, menstruaţii abundente sau subţierea firului de păr.

Te-ar mai interesa: Șapte alimente care hrănesc creierul și previn pie...

„Glanda tiroidă este responsabilă de metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor. Chiar dacă mănânci puţin, rata metabolismului bazal este scăzută, arderile sunt lente şi grăsimile se depun mai uşor. Şi disfuncţiile minore, care nu sunt depistate la control, pot avea efect de îngrăşare, mai ales în contextul sedentarismului”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. Hipotiroidismul se tratează cu medicamente de substituţie hormonală.

Te-ar mai interesa: Expunerea la Covid în uter poate crește riscul de ...

Diabet zaharat de tip II

Multe persoane care suferă de diabet zaharat de tip II se străduiesc să-şi controleze greutatea, însă majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la îngrăşare. Acestea stimulează corpul să producă mai multă insulină, pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, însă uneori nivelul acestuia scade atât de mult încât apare o senzaţie de foame intensă. Insulina duce la îngrăşare şi pentru că stimulează celulele să preia mai multă glucoză, care se acumulează ca ţesut adipos în loc să rămână în sânge.

Te-ar mai interesa: Rafila acuză interese politice în gestionarea fond...

Depresie

Depresia provoacă o creştere a nivelului de cortizol, hormonul stresului, cu rol în reglarea metabolismului. „Trebuie să tratăm depresia din timp, pentru că astfel se poate reduce nivelul de cortizol, care duce la obezitate”, subliniază dr. Elizabeth Susman, de la Universitatea Penn State, autorul unui studiu pe acestă temă.

Sindromul Cushing

Boala apare când organismul este expus la o cantitate exagerată de cortizol. Creşterea în greutate este cel mai frecvent simptom. Printre cauze se numără tratamentul îndelungat cu corticosteroizi (pentru astm bronşic, boli reumatice sau alte boli inflamatorii) sau existenţa tumorilor glandei hipofize.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A crescut cu 16% incidenţa cazur...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private