Sari la conținut

Boli grave pe care le puteți lua de la stomatolog

Indiferent de vârstă sau de stilul de viață, la un moment dat fiecare dintre noi consultă medicul stomatolog. Sănătatea dinților este extrem de importantă atât din punct de vedere al încrederii în sine- este cunoscut faptul că oamenii care se simt bine în propria lor piele, care au încredere în ei zâmbesc mai mult, cât și din punctul de vedere al funcției de nutriție pe care o îndeplinește dantura.

Astfel, apelăm la medicul dentist pentru a ne ajuta să ne rezolvăm diferite afecțiuni sau, în funcție de caz, pentru soluționarea unor complicații extrem de nefaste. Ceea ce nu au în vedere adesea românii este faptul că atunci când aleg cabinetul sau clinica stomatologică trebuie să fie atenți la lucruri foarte importante pentru că o vizită la stomatolog poate însemna contaminare cu: hepatita B sau C, HIV, TBC, sifilis și alte boli grave. Fără a exagera, această contaminare poate însemna moartea.

„Echipamentul de protecție poartă o mare încărcătură microbiană și de aceea este recomandată utilizarea consumabilelor de unică folosință. Cele mai frecvente căi de contaminare în stomatologie sunt reprezentate de salivă și de sânge. Este important să țineți cont că cea mai eficientă decontaminare a instrumentalului se realizează prin sterilizare. Cea mai eficientă sterilizare se obține cu ajutorul autoclavelor de clasă B. Înainte de sterilizare, instrumentalul trebuie dezinfectat în aparate speciale cu ajutrul dezinfectantelor de calitate. Dezinfecția și sterilizarea instrumentalului se face în încăperi separate, amenajate corespunzător. Un alt aspect, de asemenea important, este că instrumentalul rotativ (turbine, piese de mână) și tubulatura aparatelor stomatologice se contaminează atât la exterior, cât și la interior. ”, explică medicul stomatolog Taner Chemal. De asemenea, dentistul adaugă. ”Dezinfectarea suprafețelor externe, înjumătățește riscul contaminării, însă, eficiența de 100% se obține numai cu ajutorul autoclavelor speciale și a sistemelor de sanitizare cu care opțional pot fi dotate fotoliile dentare”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel