Sari la conținut

Boli pe care le poți lua de la câine. Dr. Romanescu: Se formează în FICAT

Boli pe care le poți lua de la câinele tău. Una dintre boli este frecventa la ierbivore, parazitul avand nevoie de o gazda intermediara , precum cainele, ca apoi sa ajunga la om.

Boli pe care le poți lua de la câine. Dr. Romanescu: Se formează în FICAT

Oamenii se pot contamina atunci cand ingera ouale de tenie raspandite pe sol care contamineaza apa sau legumele consumate crude, ori cand isi duce mainile la gura fara a le fi spalat, dupa ce a manipulat pamantul sau a mangaiat un caine a carui blana contine parazitul.

Dr. Dragoș Romanescu: Se formează în FICAT

Despre această afecțiune a vorbit Dr. Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, a vorbit despre bolile pe care le poți face de la câinele tău.

„Chistul hidatic. Încă sunt pacienți care se prezintă pentru chist hidatic.

Citeste si:

În general, sunt pacienți care au animale de companie, de la câini de exemplu. Este o prazitoză, o infecție cu Echinococcus granulosus, care formează cel mai frecvent, în ficat, aceste pseudotumori chistice, dar nu mai există chist hidatic pulmonar sau chist hidatic răspândit în întreaga cavitate abdominală.

Complicații ale acestor chisturi

Atunci când ne referim la un chist hidatic hepatic, abordul poate să fie fie laparoscopic dacă e situat destul de facil sau prin chirurgie clasică, deschisă.

Există și complicații ale acestor chisturi și aici vorbim de fistule biliare sau fistulele biliobronșice în chistul hidatic concomitent cu chist pulmonar”, a declarat medicul Dragoș Romanescu, pentru DC Medical și DC News.

Colecistul, care e cauza și când se scoate. „Pietrele mici pe colecist, mai periculoase decât pietroaiele”

„De cele mai multe ori, tumorile sunt depistate la o ecografie simplă. De aceea spun că, până la urmă, medicii de familie sau imagiștii sunt primiic are iau contact cu boala și atunci ei trebuie să știe foarte bine unde să-i îndrume pe acești pacienți”, a explicat medicul chirurg.

Întrebat dacă ar putea apărea erori medicale, medicul a spus că „nu, dar dacă pacientul nu este îndrumat, s-ar pute să aibă un traseu între mai multe spitale și să ajungă cu complicații sau, în cazul cancerului, să ajungă în stadii avansate, unde nu se mai poate face o chirurgie curativă, ci doar una paliativă.

În cazul chistului hidatic, tratamentul chirurgical este dublat întotdeauna de cel medicamentos pe care-l dă infecționistul. Pacientul este trimis, imediat ce a fost diagnosticat, la un infecționist, care stabilește tratamentul medicamentos”.

Transplant hepatic, când se face, ce presupune și cât trăiește pacientul. Romanescu: În 3 – 6 luni ficatul se regenerează complet. Donatorul și primitorul vor fi ca noi

Semnele chistului hidatic

„În funcție de localizare, există:

  •  dureri în hipocondrul drept
  • febră, atunci când există un chist complicat
  • icter, atunci când există aceste fistule biliare și materialul hidatic migrează în calea biliară și se poate comporta la fel ca și calculii biliari

Ajung pe calea biliară principală și pot să dea stenoze și icter sau pancreatite”, a mai spus medicul.

Teste pentru continuarea investigațiilor

„Fiecare dintre noi ar trebui să meargă la medic o dată pe an și să-și facă o ecografie abdominală și să-și recolteze niște analize de sânge. Există o baterie de teste de sânge care pot fi orientative mai departe pentru continuarea investigațiilor, atunci când semnalează modificări”, a conchis medicul Dragoș Romanescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.