Sari la conținut

Insomnia, înțepăturile inimii și ulcerul pot apărea pe sistem nervos. Ce soluții de tratament există

Boli pe sistem nervos. Gastritele, ulcerele, „înţepăturile” inimii, nevrozele, insomnia, alergiile şi ameţelile pot apărea şi pe sistem nervos. De vină sunt stresul, alimentaţia şi regimul de muncă.

Sunt frecvente situaţiile în care medicul îi spune pacientului că suferă de o boală pe sistem nervos. Totuşi, denumirea „pe sistem nervos” nu înseamnă o boală psihică sau neurologică, aşa cum cred mulţi când aud diagnosticul.

Bolile se vindecă mai greu, uneori fiind nevoie să treacă mai bine de şase luni de tratament. „Bolile pe sistem nervos se referă, de regulă, la tulburări în care simptomele sugerează o tulburare fizică pentru care nu se poate demonstra existenţa unei boli organice, dar există indicii că simptomele au legătură cu factori psihologici. Sunt confundate, de obicei, cu bolile psihice, deoarece simptomele sunt datorate unui stres psihologic”, explică medicul de familie Georgiana Lăpuşescu.

Boli pe sistem nervos, mai frecvente la femei

Este posibil să suferiţi de o astfel de afecţiune dacă majoritatea analizelor pentru stabilirea diagnosticului sunt normale, dacă aveţi foarte multe simptome localizate divers (o dată vă doare într-o parte, altă dată în altă parte), ce apar în condiţii diferite (o dată la efort, o dată la supărare sau după ce consumaţi anumite alimente), şi ameliorate în condiţii diverse (o dată cu distonocalm, altă dată cu apă cu zahăr, ceai de tei etc.). De obicei, simptomele persistă mult timp, în ciuda numeroaselor tratamente şi a consultului la diferiţi specialişti, ceea ce face ca pacienţii să intre în panică.
„Pacienţii vin la medic pentru simptome difuze, schimbătoare, cu localizări diverse, care nu sunt grave, dar sunt foarte supărătoare deorece persistă mult timp, chiar sub tratament. Majoritatea analizelor la aceşti pacienţi sunt în limite normale. Există o predispoziţie legată de tipul de personalitate (de obicei la cei mai temperamentali) şi sex (la femei sunt mai frecvente)”, adaugă medicul.

Pacientul, speriat de eticheta de „nebun”

Bolile nu sunt grave, nu pun viaţa pacientului în pericol, dar îl chinuie. Acesta este profund nemulţumit de medici, acuzându-i că nu îl iau în seamă sau că nu îi pun un diagnostic adevărat, şi se revoltă împotriva sistemului medical.
În plus, pacientul acceptă greu diagnosticul pus de medic, deoarece consideră că este etichetat drept „nebun”.

Gastrite, urticarii, nevroze, infecţii urinare

Diagnosticul de boală pe sistem nervos se pune, de obicei, prin excluderea altor boli care au aceleaşi simptome. Medicul de familie Remus Lupu expune câteva cauze care duc la apariţia acestor boli. „Printre cauzele acestora se numără alimentaţia, stresul familial sau profesional, programul haotic de muncă şi de viaţă şi lipsa odihnei”. Există o gamă largă de boli care apar pe sistem nervos: afecţiuni digestive (constipaţia şi diareea, balonarea, crampele abdominale, colon iritabil, gastrita şi duodenita, stări de greaţă), dischinezie biliară, afecţiuni urinare (usturimi la urinat), nevroze, ameţeli, astenie, insomnie, somnolenţă, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare, transpiraţia excesivă, „înţepăturile” inimii, mâncărimile pielii (pruritul), spasmele musculare (lipsa de calciu) sau chiar ticurile.

SOLUŢII

Se ţin sub control, dar se vindecă greu

Deşi afecţiunile de acest tip nu pun viaţa bolnavilor în pericol, ele se tratează greu, după o lungă perioadă de timp, cu cooperarea serioasă a bolnavului.Pacienţilor le este greu să accepte diagnosticul, pentru că, în ciuda simptomelor, analizele şi investigaţiile (ecografie, endoscopie, CT etc.) sunt normale. Principalele recomandări includ schimbarea stilului de viaţă, adoptarea unui regim alimentar sănătos şi a unui regim de muncă echilibrat, tratament medicamentos, dar şi consiliere psihologică. „Evoluţia este de lungă durată (cel puţin şase luni) şi prezintă perioade de remisie şi de acutizare. Cu un tratament corect aceste tulburări pot fi ţinute sub control, dar, în general, nu pot fi vindecate”, precizează medicul de familie Georgiana Lăpuşescu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel