Sari la conținut

Bolie la care ne expunem dacă ținem diete ca să slăbim brusc

În momentul în care vă propuneți să slăbiți, este extrem de important ce mâncați și să nu pierdeți multe kilograme într-un timp foarte scurt. Gastroenterologul Andrei Haidar ne spune ce avem de făcut când vrem să slăbim.

Medicii atrag atenția că fluctuațiile mari de greutate ne supun unor riscuri foarte grave pentru sănătate. Din acest motiv, o cură sănătoasă este una în care pierdem doar câteva kilograme pe lună.

Fluctuaţiile sunt periculoase pentru sănătate

„Cel mai periculos lucru este să te îngraşi, apoi să slăbeşti, iar să te îngraşi. Fluctuaţiile acestea sunt periculoase pentru sănătate, pentru că de fiecare dată, mai ales dacă slăbeşti brusc, poţi să faci pancreatită, pentru că se dislocă cantităţi uriaşe de grăsime.

De asemenea, în cazul slăbirilor bruşte, poţi să faci pietre la fiere, la colecist sau steatoză hepatică, adică o încărcare grasă a ficatului. Deci nu e bine să slăbim brusc, trebuie maxim patru kilograme pe lună”, a recomandat medicul Andrei Hadar.

Potrivit medicului gastroenterolog, cel mai indicat ar fi să încercăm să ne mențiem greutatea. Oscilațiile de unul – două kilograme sunt normale.

Când e cazul să ne oprim din mâncat

„Sigur, putem să ne mai abatem şi să mâncăm câte o prăjitură, nu suntem sfinţi, dar trebuie recuperat a doua sau a treia zi. Adică pot să fie 1-2-3 kilograme în plus, nu e nicio problemă, dar când vezi că ai început să te îngraşi, opreşte-te!

După trei kilograme e cazul să ne îngrijorăm un pic, pentru că începe supraponderalitatea. Sigur, nimeni nu poate să fie standard. Dar eu recomand tuturor, că aţi văzut şi COVID atacă persoanele obeze, iar obezitatea înseamnă şi alte boli, că ea nu vine aşa singură, vine la pachet cu diabet zaharat, cu hipertensiune, cu apnee în somn şi nu numai”, atrage atenţia medicul Haidar.

În plus, vara este mult mai uşor să slăbim, pentru că arderile sunt mai mari. „De exemplu, astăzi este disconfort termic şi acest lucru duce la o stare de stres a corpului şi orice stare de stres consumă mai multă energie, pentru că el încearcă să se adapteze şi intră în acţiune mai multe mecanisme de adaptare la căldură sau la frig. E un consum de energie şi, atunci, orice consum de energie duce la slăbire”, explică doctorul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel