Sari la conținut

Bolile anterioare ar putea indica un viitor risc de diabet. Importanța istoricului medical

sursa foto: arviha Doctorul Zilei

Bolile anterioare, viitor risc de diabet. Atunci când diagnostichează diabetul de tip 2, medicii pot căuta o serie de simptome tipice, cum ar fi urinarea frecventă și setea excesivă.

Acum, cercetătorii spun că dezvoltarea altor boli în organism ar putea trebui adăugată ca instrument de predicție.

Diagnosticul și tratamentul potențial al diabetului zaharat au înregistrat progrese destul de ieșite din uz în ultimii doi ani. Mai multe rapoarte despre controlul bolii au fost prezentate la reuniunea anuală din acest an a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), din Germania. 

Tot aici, cercetătorii au dezvăluit o modalitate mult mai puțin exagerată de a identifica cine ar putea dezvolta diabet de tip 2: pur și simplu o analiză a istoricului medical.

Bolile anterioare ar putea indica un viitor risc de diabet. Importanța istoricului medical

După o analiză a celor 1.932 de adulți care au participat la Studiul Diabetes Alliance for Research in England (DARE), cercetătorii de la Manchester Metropolitan University, Manchester University și Salford Royal Hospital (SRH) au identificat 1.196 de persoane care au dezvoltat diabet de tip 2 împreună cu 736 care nu au făcut-o.

Dosarele lor medicale au fost analizate pe o perioadă de până la 50 de ani, inclusiv cu 25 de ani înainte și 25 de ani după diagnosticul lor, care, în medie, a fost dat în jur de 53 de ani.

Ei au descoperit că au existat mai multe afecțiuni de sănătate care au apărut în grupul de diabet cu ani înainte de a dezvolta boala. Acestea includ:

  • astm,
  • afecțiuni cardiace,
  • hipertensiune arterială,
  • infecții ale tractului respirator
  • infecții ale ochilor,
  • infecții ale nasului, 
  • infecții ale gâtului.

În grupul cu diabet zaharat, peste una din trei persoane a suferit infecții ale tractului respirator, una din cinci a avut infecții ORL sau a avut o afecțiune a inimii cum ar fi angina pectorală, un atac de cord sau un bypass arterial coronarian și una din 10 a dezvoltat astm bronșic.

Inflamația subacută, precursor al diabetului de tip 2

În grupul care nu a dezvoltat diabet de tip 2, mai puțin de una din 20 de persoane a fost diagnosticată cu oricare dintre afecțiuni, cu excepția celor care au avut infecții respiratorii într-o rată de aproximativ una din 10.

Cercetătorii subliniază că studiul a fost relativ mic și că trebuie făcute lucrări suplimentare pentru a stabili o legătură clară între bolile precursoare și dezvoltarea diabetului, dar, spun ei, inflamația implicată în toate bolile ajută descoperirile să aibă sens.

„Înțelegerea istoricului clinic pe termen lung al diabetului de tip 2 cu ani înainte de diagnosticare înseamnă că, în viitor, oamenii ar putea avea timp să facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni apariția acestei boli care schimbă viața”, a spus coautorul studiului Adrian Heald de la SRH.

„Acest studiu demonstrează că inflamația subacută care se manifestă ca debutul hipertensiunii arteriale, astmului bronșic sau a unei infecții acute, indiferent dacă este cauzată de genom, demografie sau comorbidități, poate servi ca un precursor al apariției ulterioare a diabetului de tip 2.”

Totuși, cercetătorii speră că studiul lor, publicat în Diabetes Therapy, adaugă un alt instrument la instrumentele de diagnosticare a medicilor atunci când observă sănătatea pe termen lung a pacienților și probabilitatea lor de a dezvolta diabet.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel