Sari la conținut

Un somn suficient ar putea preveni astmul, sugerează o nouă cercetare

Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

O mare cercetare recentă a dezvăluit că un somn de proastă calitate poate crește predispoziția genetică a unei persoane la astm, dublând potențial șansa de a fi diagnosticată cu această boală.

Un model de somn sănătos pare să fie legat de un risc mai scăzut de astm bronșic, determinând cercetătorii să sugereze că identificarea și tratarea devreme a tulburărilor de somn ar putea reduce riscurile, indiferent de predispoziția genetică.

Persoanele cu astm bronșic raportează adesea tulburări de somn, inclusiv somn întrerupt/scurt și insomnie.

Dar nu este clar dacă calitatea somnului în sine ar putea influența riscul de astm bronșic sau dacă modelele de somn sănătoase ar putea reduce acest risc, spun cercetătorii.

Un somn suficient ar putea preveni astmul, sugerează o nouă cercetare

În cercetarea Biobank din Marea Britanie publicată în jurnalul cu acces deschis BMJ Open Respiratory Research, cercetătorii au atras 455.405 de participanți la Biobank din Regatul Unit, care aveau între 38 și 73 de ani când s-au înscris între 2006 și 2010.

Participanții au fost întrebați despre tiparele lor de somn, pe baza a cinci trăsături specifice:

  • cronotip precoce sau târzie;
  • durata somnului;
  • insomnie;
  • sforăitul;
  • somnolență excesivă în timpul zilei.

Un model de somn sănătos a fost definit ca:

  • cronotip precoce;
  • dormi 7-9 ore în fiecare noapte; niciodată sau rare insomnie;
  • fără sforăit;
  • fără somnolență frecventă în timpul zilei.

Pe baza răspunsurilor lor, 73.223 de persoane au îndeplinit criteriile pentru un model de somn sănătos; 284.267 un model de somn intermediar; și 97.915 un model de somn slab.

Structura genetică a tuturor participanților la Biobank din Marea Britanie este mapată în mod obișnuit, iar un scor genetic de risc de astm bronșic pentru fiecare dintre cei 455.405 de persoane din acest studiu a fost întocmit în funcție de numărul de variante genetice asociate cu astmul din genomul lor.

Aproximativ 1 din 3 participanți au fost clasificați ca risc genetic „înalt” (150.429) și o altă treime (151.970) ca risc „intermediar”. Restul au fost clasificați ca risc „scăzut”.

Sănătatea respiratorie a participanților a fost urmărită până la data diagnosticului de astm bronșic, decesul sau până la 31 martie 2017, oricare dintre acestea a apărut primul.

Riscul de astm e de două ori mai mare la persoanele cu somnul deficitar combinat cu o susceptibilitate genetică ridicată

Pe o perioadă de monitorizare de puțin sub 9 ani, 17.836 de persoane au fost diagnosticate cu astm. Erau mai probabil să aibă factori de risc potențial influenți decât cei care nu au fost diagnosticați cu această afecțiune. Acestea au fost:

  • niveluri mai scăzute de educație și o probabilitate mai mare de trăsături și modele de somn nesănătoase;
  • obezitatea;
  • scoruri mai mari de risc genetic de astm;
  • niveluri mai ridicate de fumat și consum de alcool;
  • hipertensiune arterială, diabet, depresie, reflux acid;
  • o expunere mai mare la poluarea aerului.

Aproximativ 7.105 persoane cu risc genetic ridicat de astm bronșic și 5.748 cu risc genetic intermediar au fost diagnosticate cu afecțiune în perioada de monitorizare.

Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează: „Având în vedere că somnul prost, combinat cu o susceptibilitate genetică ridicată, a generat un risc de astm mai mare de două ori, modelele de somn ar putea fi recomandate ca o intervenție eficientă a stilului de viață pentru a preveni viitorul astm, în special pentru persoanele cu genetică cu risc ridicat”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel