Sari la conținut

Bolile hepatice: 5 semne neobișnuite care pot apărea dimineața, la bărbații de peste 40 de ani

afecțiuni hepatice
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro
Ce este insuficiența hepatică

Bolile hepatice reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătate, iar diagnosticarea la timp este esențială pentru un management eficient și un prognostic îmbunătățit.

Astfel, recunoașterea precoce a bolii prin simptome și luarea de măsuri este vitală pentru a asigura rezultate îmbunătățite și o guvernare eficientă.

În fiecare an, pe 19 aprilie este marcată Ziua Mondială a Ficatului, prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare a importanței sănătății ficatului și a problemelor de sănătate pe care le pot provoca afecțiunile hepatice.

Campania, promovată de World Hepatitis Alliance, își propune să ofere informații despre hepatita virală, obezitate, consumul de alcool și alte cauze ale bolilor hepatice, precum și să promoveze diagnosticarea precoce și accesul la tratament.

Bolile hepatice: Top 5 semne pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

Boala hepatică poate arăta anumite semne și simptome și este important să le înțelegem și să le urmărim înainte să fie prea târziu! Iată, în cele ce urmează, cinci simptome timpurii ale bolilor hepatice care subliniază importanța depistării precoce.

  • Oboseală: Oboseala, senzația de slăbiciune, oboseală extremă sau pierderea energiei, este unul dintre primele simptome ale bolii hepatice.

În timp ce oboseala este obișnuită și poate apărea chiar și pentru că corpul tău nu se odihnește suficient, oboseala persistentă, în ciuda faptului că se odihnește complet, poate semnala o disfuncție hepatică subiacentă și necesită o evaluare suplimentară. Deci, dacă vă confruntați cu oboseală în mod regulat, optați pentru testul complet al funcției hepatice.

dureri abdominale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Disconfort abdominal: Disconfortul abdominal, inclusiv durerea, balonarea sau senzația de plenitudine, este un alt indicator timpuriu al bolii hepatice.

Conform National Institutes of Health (NIH), durerea abdominală și disconfort durează peste o lună la persoanele cu boală hepatică cronică. Studiul afirmă în continuare că până la 82% dintre pacienții cu ciroză hepatică experimentează durere. Acest disconfort poate fi localizat în cadranul superior drept, unde este situat ficatul, și poate indica inflamație sau mărire.

  • Icter: Icterul, o afecțiune asociată cu îngălbenirea pielii și a ochilor, este un semn distinctiv al bolilor hepatice.

Cauza majoră din spatele acestui lucru este acumularea de bilirubină, un pigment galben, în sânge, atunci când ficatul nu este capabil să o proceseze eficient. Este un simptom predominant, în special la pacienții cu hepatită virală sau boală hepatică alcoolică. Recunoașterea precoce a icterului este vitală pentru investigarea și gestionarea promptă a tulburărilor hepatice.

  • Scădere inexplicabilă în greutate: Pierderea inexplicabilă în greutate este adesea un indicator precoce al tulburării hepatice, în special în afecțiuni precum cancerul hepatic sau ciroza avansată.

Ciroza face dificilă procesarea nutrienților de către organism, ceea ce duce la slăbiciune și la pierderea neintenționată în greutate. Condiția ar trebui să fie evaluată prompt pentru a confirma cauza de bază.

durere
sursa foto: arhiva doctorul zilei
  • Schimbarea obiceiurilor intestinale: Schimbările în obiceiurile intestinale, cum ar fi constipația, diareea sau scaunele palide, pot semnala disfuncție hepatică sau boli hepatice.

Pe lângă schimbările de obiceiuri, schimbarea culorii, mirosului și consistenței intestinului ar putea indica probleme hepatice, necesitând un prognostic precoce.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel