Sari la conținut

Bolile neurologice, tot mai întâlnite la tineri

Traumatismele craniocerebrale (TCC), scleroza multiplă (SM), neuropatiile periferice, bolile Parkinson și Alzheimer sau accidentul vascular cerebral (AVC) sunt suferințe neurologice care afectează milioane de oameni, anual, la nivel mondial

Carmen Anghel

Scleroza multiplă este considerată una din cele mai invalidante boli ale adultului tâ- năr, iar majoritatea cazurilor de TCC se înregistrează în rândul tinerilor. În ceea ce priveşte celelalte afec- ţiuni, depistarea lor la vârste din ce în ce mai tinere este un semnal de alarmă pentru specialişti. Cum putem preveni aceste îmbolnăviri? Care sunt cele mai noi tratamente la nivel mondial pentru aceste afecțiuni neurologice? Care sunt metodele inovative de reabilitare neurologică? Acestea sunt câteva dintre argumentele pentru care stațiunea Eforie Nord a fost, pentru aproape o săptămână, Capitala Mondială a Neurologiei, unde s-au desfășurat Școala Internațională și Academia Mondială de Neurotraumatologie.

Scleroza multiplă, boala adultului tânăr

Scleroza multiplă (SM) sau scleroza în plăci, este o boală autoimună, a cărei cauză este încă neelucidată. Boala este determinată de distrugerea mielinei la nivelul sistemului nervos, atât la nivel cerebral, cât şi la nivelul măduvei spinării. Este a doua cauză de invaliditate în rândul adulţilor tineri, după TCC și este diagnosticată, cel mai frecvent, la persoane cu vârsta între 20 și 50 de ani. La nivel mondial există paorpae 2,1 milioane de pacienți cu SM, iar în România, numărul acestora se apropie de 10.000.

Simptomatologie

Are un tablou clinic foarte variat, simptomatologia incluzând tulburări de vedere, tulburări de mers şi echilibru, pareze, parestezii, fatigabilitate, tulburări cognitive, depresie, anxietate, tulburări ale somnului, tulburări sfincteriene sau disfuncție sexuală. Gradul de severitate a bolii, dar şi evoluţia acesteia, diferă de la pacient la pacient. Scleroza multiplă este o boală progresivă a sistemului nervos central care afectează funcțiile fizice și psihice ale unei persoane. Managementul acestei patologii impune existenţa unei echipe multidisciplinare care să-i asigure pacientului capacitatea maximă de a func- ţiona. Pacientul trebuie ajutat să- şi desfăşoare activităţile de zi cu zi şi să-şi păstreze un grad cât mai mare de independenţă.

Tratament scump

Costul tratamentului per pacient: 30.000 euro în Europa, 9.000 euro în România. Tratamentul medicamentos, imunomodulator, reduce exacerbările şi încetineşte progresia bolii, iar neuroreabilitarea are că scop îmbunătăţirea şi menţinerea abilităţilor funcţionale ale bolnavilor.

10 milioane de oameni suferă anual un traumatism cranian

Traumatismele craniocerebrale reprezintă principala cauză de dizabilitate în ţările industrializate şi în curs de dezvoltare şi principala cauză de mortalitate în rândul tinerilor. La nivel mondial, aproximativ 10 milioane de oameni suferă anual un TCC. OMS preconizează că până în anul 2020, accidentele rutiere, principala cauza a TCC, vor deveni al treilea mare contributor la povara globală a bolii şi dizabilităţii, după bolile cardiovasculare şi depresie. În Europa 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi anual, cu diagnostic de TCC; 66.000 decedează. Aproximativ 11,5 milioane de europeni prezintă o deficienţă cauzată de un traumatism craniocerebral.

Subestimare

Deşi impresionante, aceste cifre subestimează magnitudinea problemei, ele bazându-se doar pe datele oferite de cazurile internate în spital. Aproximativ 80-90% dintre traumatismele craniocerebrale sunt considerate ușoare și nu necesită îngrijiri medicale. Unii pacienţi suferă traumatisme asociate şi în alte regiuni ale corpului, cazurile acestea fiind înregistrate ca politraumatisme. S-a sugerat ideea că datele existente să fie înmulţite de 5-10 ori pentru a obţine o cifra cât mai reală care să cuprindă toate TCC.

Alzheimer și Parkinson, afectează calitatea vieții

Statisticile arată că un european din trei are probleme sau suferă de afecțiuni neurologice sau psihiatrice, de la insomnie până la demență. Pe de altă parte, milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale tulburărilor cognitive generate fie de TCC, fie de AVC, fie de anumite afecţiuni dezvoltate în timp. Tulburările de memorie, vorbire, percepţie spaţială, atenţie, calcul şi praxie sunt consecinţe frecvent întâlnite după o leziune cerebrală dobândită, în particular după un accident vascular cerebral (AVC) sau o leziune cerebrală traumatică (TBI), dar şi ca efect al bolilor Alzeihmer sau Parkinson şi reprezintă o cauză majoră de dizabilitate.

Ce înseamnă cele două boli

Demența Alzheimer, cu un declin cognitiv progresiv: tulburări de memorie care se pot defini prin incapacitatea bolnavului de a memora informaţiile noi sau date despre evenimente recente, chiar dacă păstrează bine conservate amintiri dintrun timp îndepărtat; tulburările de limbaj: pacienţii nu-şi mai găsesc cuvintele sau folosesc cuvinte fără sens Boala Parkinson (BP) constă într-o afectare complexă a creierului. Pe lângă simptomatologia motorie, dominantă şi invalidantă în boală Parkinson, de tipul lentorii în iniţierea şi efectuarea mişcărilor, sărăcirea mişcărilor, problemele de echilibru, rigiditatea, apar şi simptome senzitive: senzaţii de amorţeală, furnicături, arsură, căldură, răceală, şi durere( prezente la 40- 50% dintre pacienţi). Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticaţi cu Parkinson, iar în România sunt peste 70.000 de pacienți. În ceea ce priveşte Alzeihmer, în România sunt doar 35.000 de pacienți diagnosticați, dar se presupune că cifra reală trece de 300.000.

^ În România, 300 de cazuri de TCC la 100.000 de locuitori

Mulți dintre cei care au suferit un traumatism craniocerebral, prezintă sechele, chiar și cei cu traumatisme craniene ușoare. Tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante simptome cu care se confruntă acești pacienți, ele având un impact deosebit și asupra famililor și a societății. Aceste deficite determina o dependență socială a bolnavilor, chiar în absența unor dizabilități fizice”, a subliniat prof.dr. Dafin Mureșanu. În acest context, recuperarea neuropsihologică este esențială. Pentru unii pacienți, traumatismul craniocerebral reprezintă debutul unei boli care durează toată viață.

Statistici și complicații

În România, numărul cazurilor de TCC este în creștere – 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere; 75% dintre persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism craniocerebral. Una dintre cele mai frecvente complicații ale acestuia este epilepsia post traumatică, care apare în 10-20% din cazuri. Alte complicații sunt hidrocefalia internă, infecțiile cerebrale, osificarea heterotopică. Totodată, traumatismele craniocerebrale cresc riscul apariției bolilor neurodegenerative.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel