luni, octombrie 3, 2022

Boala parodontală este cunoscută în rândul majorității persoanelor sub numele de parodontoză și reprezintă o afecțiune a parodonțiului. Altfel spus, a țesutului de susținere al dintelui. Afecțiune trebuie tratată fiindcă în lipsa tratamentului duce la complicații și urmări grave, implicit la pierderea dinților.

În ultimii ani am tot auzit despre rolul și eficacitatea tratamentului cu laser în cazul afecțiunii parodontale. Despre etapele tratamentului dar și despre avantajele acestui tratament ne-a povestit Claudiu Lupașcu- medic coordonator clinica LLLDental.

Te-ar mai interesa: Medic: Este cel mai prost obicei alimentar. Duce l...

Boala se caracterizează prin formarea de pungi parodontale și prin mobilitatea dinților, deseori ajungându-se chiar la pierderea acestora.

Ce este boala parodontală:

Este o infecție microbiană. Cauzele sunt multiple. De regulă infecția este cauzată de diverse tipuri de bacterii prezente în placa dentară. Acestea se depun pe suprafața dinților. Dacă nu este îndepărtată, placa dentară se mineralizează și conduce la formarea tartrului. Țesutul gingival se inflamează și sângerează, ca răspuns la prezența bacteriilor. În absența instaurării măsurilor adecvate, se ajunge la un stadiu avansat de afectare al parodonțiului, la retracție gingivală și osoasă și, în cele din urmă, la mobilitatea dinților și la imposibilitatea de a-i putea salva.

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Dulcan: Care sunt cele trei prafuri otră...

Iată care sunt etapele tratării parodontozei:

Principalele obiective ale tratamentului parodontal sunt stoparea înaintării procesului de îmbolnăvire și controlarea cauzei care a dus la apariția bolii, și cuprinde mai multe etape. Primul pas se referă la tratamentul non-chirurgical și include o curățare atentă a suprafeței radiculare expuse, înlăturând toxinele, tartrul și placa bacteriană de la nivelul pungilor parodontale formate.

Te-ar mai interesa: Tudor Chirilă a fost operat de urgență. Ce a pățit...

Nu este, însă, suficient. În unele cazuri, se recomandă tehnicile chirurgicale regenerative. Scopul este acela la  reducerii adâncimii pungilor parodontale. Dar și reducerea distrugerilor cauzate de afecțiunile parodonțiului.

Există anumite situații în care se aplică augmentările osoase și alte materiale ce ajută organismul să regenereze în mod ghidat țesutul osos și gingival.

Cum se poate folosi laserul dentar:

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci gutui zilnic. Benefici...

De câțiva ani a fost introdus în practica stomatologică laserul dentar, o tehnologie inovatoare care grăbește procesul de vindecare, atenuează sângerarea, reduce durerea și oferă un confort sporit pacientului. Deși se folosește pentru o gamă largă de proceduri, cel mai adesea el este utilizat pentru tratarea afecțiunilor parodontale.

Tratamentul parodontal cu laser este o procedură minim invazivă. Este o alternativă blândă, fără incizii, a chirurgiei parodontale cu lambou. Eficiența acestui tratament se manifestă cu precădere la formele incipiente și moderate ale bolii, când putem spera la vindecare. În formele severe, avansate, produce o îmbunătățire a sănătății parodontale și o reducere semnificativă a ritmului evoluției bolii.

Te-ar mai interesa: Profită de Revelion să îți faci plinul de sănătate...

Iată ce avantaje are tratamentul cu laser:

Printre avantajele tratamentului cu laser, spre deosebire de metodele convenționale, se numără: distrugere minimă a țesutului, laserul poate fi programat să vaporizeze în mod selectiv doar bacteriile și țesuturile afectate din șanțul gingival și din pungile parodontale, fără a fi afectată integritatea țesuturilor sănătoase, mai puțină sângerare, sterilizarea ariei de tratament și reducerea disconfortului post-tratament.

Este important de reținut că procedurile urmate pentru tratarea afecțiunilor parodontale trebuie să fie completate de o igienă orală corespunzătoare. Aceasta include periaj zilnic dimineața și seara timp de două-trei minute, folosirea aței dentare, a apei de gură și respectarea programelor de profilaxie (detartraj, periaj, air-flow), așa cum recomandă igienistul dentar.

Vizitele la medicul stomatolog mai dese

Controalele stomatologice vor fi la intervale mai scurte de timp ( o dată la trei-patru luni) pentru a putea monitoriza sănătatea orală. Cu cât sunt depistate mai repede problemele parodontale, cu atât cresc mai mult șansele să fie rezolvate și dinții să poată fi salvați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private