miercuri, septembrie 28, 2022

În România sunt 1750 de cazuri noi de persoane diagnosticate cu nemilosul cancer. Vesanoidul este un medicament oncologic, care se administrează bolnavilor de cancer (leucemie). O cutie din acest medicament, care ține doar 10 zile, costă nu mai puțin de 1244 de lei!

Un bolnav diagnosticat cu leucemie, trebuie să ia acest tratament cel puțin doi ani de zile, deci, acest medicament este vital pentru bolnavii de cancer. Deși este atât de vital, pentru a doua oară anul acesta este criză de Vesanoid. Pot avea acces la tratament doar prin achiziția lui din străinătate.

Te-ar mai interesa: Bea o cană pe zi din acest suc pentru a debloca ar...

„Un pacient poate necesita cam opt tablete pe zi. Un tub de 570 de euro, de 100 de medicamente, îi folosește, nici o lună nu îi ajunge. Nu mulți își pot permite să își cumpere de pe piața europeană acest medicament”, a spus Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer.

Este a doua oară anul acesta când Vesanoidul lipsește. Prima oară a lipsit în februarie, în iunie a fost din nou pauză pe stoc și de atunci nu s-a rezolvat criza. Este un medicament dintre cele pentru nevoi speciale, care sunt aduse în țară doar prin Unifarm.

„Aceste autorizații de nevoi speciale au fost mai ales atribuite companiei Unifarm. Și acolo vrem un pic să liberalizăm și să lăsăm și alți distribuitori, pentru a nu mai depinde de un singur distribuitor, atunci când vorbim de aceste autorizații de nevoi speciale”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Acesta e singurul supliment pe ...

Ioana Mihăilă spune că nu este singura schimbare pe care vrea să o facă pentru a rezolva crizele succesive de medicamente. Avem acum o ordonanță și pentru o listă esențială de medicamente, pentru care importatorii din România nu trebuie să mai plătească cel mai mic preț din UE, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vrea să facă un soft pentru a urmări traseul medicamentelor.

Te-ar mai interesa: Urmează sărbătoare cu CRUCE ROȘIE. Tot ce este bin...

„Fiecare medicament este vizualizat unde se află, dacă se află la distribuitor, dacă se află la farmacie, dacă a ieșit din stocul farmaciei, așa încât să vedem în timp real atunci când ne lipsește euthyroxul, dacă el este sau nu la distribuitor, dacă este sau nu la farmacie și să putem să facem și misiuni de control, pentru ca acești furnizori de servicii farmaceutice cum sunt distribuitorii au obligația legală, se cheamă obligație de serviciu public, prin care ei trebuie să aprovizioneze farmaciile la cerere”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Te-ar mai interesa: Poți simți asta? Două senzații în picioarele tale ...

Schimbările, din păcate, nu vin destul de repede pentru o parte dintre bolnavi, care au nevoie de soluții urgente.

„Cu siguranță se vor mai rezolva o parte din probleme, dar ce facem până atunci? Până la liberalizare, până la promisiuni, până la acte normative, până la ordin de ministru sau, mă rog, ordonanțe de urgență. Ce facem până atunci, pentru că pacineții pot muri de pe o zi pe altă?”, a spus Cezar Irimia.

Te-ar mai interesa: Ceaiul bogat în vitamine cu efecte anticancer! Mer...

Conform prospectului medicamentului: Vesanoid trebuie utilizat pentru inducerea remisiei în leucemia acută promielocitară. Pacienții netratați în prealabil și cei care au recidivat sau au fost refractari la chimioterapia standard pot fi tratați cu acidul all-trans retinoic. După remisiunea completă, consolidarea chimioterapiei cu doza de Vesanoid completă trebuie realizata. Adăugarea chimioterapiei la acidul all-trans retinoic crește șansa de supraviețuire și scade riscul recidivei față de chimioterapia singură”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private