Sari la conținut

Bondronat 50mg, 4 blistere x 7 comprimate

Sursă foto: Getty Images/iStock
RMN la cap

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In acest prospect gasiti:

1.      Ce este Bondronat si pentru ce se utilizeaza

2.      Inainte sa luati Bondronat

3.      Cumsa luati Bondronat

4.      Reactii adverse posibile

5.      Cum se pastreaza Bondronat

6.      Informatii suplimentare

 

1. CE ESTE BONDRONAT SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Bondronat contine substanta activa – acid ibandronic. Aceasta apartine unui grup de medicamente numit bifosfonati.

Bondronat este indicat la pacientii adulti si va este prescris daca aveti cancer de san care s-a raspandit in oase (numite “metastaze” osoase).

1.      ajuta la prevenirea rupturii oaselor (fracturi).

2.      ajuta la prevenirea altor probleme ale oaselor care pot necesita interventii chirurgicale sau radioterapie.

De asemenea, Bondronat poate fi prescris daca aveti concentratii crescute ale calciului in sange din cauza unei tumori.

Bondronat actioneaza prin scaderea cantitatii de calciu care este pierduta din oasele dumneavoastra. Medicamentul impiedica ca oasele dumneavoastra sa isi piarda rezistenta.

 

2. INAINTE SA LUATI BONDRONAT

Este important sa luati Bondronat la momentul potrivit si intr-un mod corect. Aceasta deoarece acesta poate cauza iritatie, inflamatie sau ulcer in esofag. Acesta esteportiunea tubului digestiv care face legatura intre gurasi stomac.

Opriti administrarea de Bondronat si contactati imediat medicul dumneavoastra, daca prezentati durere puternica in piept, durere severa la inghitirea alimentelor sau bauturilor, senzatie intensa de greata sau varsaturi.

Nu luati Bondronat:

1.      daca sunteti alergic (hipersensibil) la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament prezentate la punctul 6.

2.      daca aveti probleme la nivelul esofagului, cum ar fi ingustarea acestuia sau dificultate la inghitire

3.      daca nu puteti sa stati in sezut sau in picioare pentru cel putin o ora (60 minute).

4.      daca aveti sau ati avut vreodata concentratii scazute ale concentratiei calciului in sange.

Nu trebuie sa vi se administreze acest medicament daca oricare dintre cele de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a vi se administra Bondronat.

Aveti grija deosebita cand utilizati Bondronat:

1.      daca sunteti alergic (hipersensibil) la oricare alt bifosfonat

2.      daca aveti orice probleme la inghitire sau digestive.

3.      daca aveti concentratii scazute sau crescute ale vitaminei D sau a oricaror altor minerale

4.      daca aveti probleme cu rinichii

5.      daca suferiti de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau aveti tulburari de absorbtie ale glucozei-galactozei

Daca oricare dintre cele de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra (sau daca nu sunteti sigur), discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Bondronat.

Daca urmati un tratament stomatologic sau chirurgical, sau stiti ca veti avea nevoie in viitor, spuneti medicului stomatolog ca sunteti in tratament cu Bondronat.

Copii si adolescenti

Bondronat nu trebuie administrat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Aceasta deoarece Bondronat poate afecta actiunea altor medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta actiunea Bondronat.

In special, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati unul din urmatoarele medicamente:

1.      suplimente care contin calciu, magneziu, fier sau aluminiu.

2.      antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofen sau naproxen. Aceasta deoarece ambele produse (AINS si bifosfonatii) pot determina iritatia stomacului si intestinului.

3.      un tip de antibiotic injectabil numit “aminoglicozida” cum este gentamicina. Aceasta deoarece atat aminoglicozidele cat si Bondronat pot sa scada concentratiile de calciu din sange.

Administrarea de medicamente care reduc aciditatea stomacului cum ar fi cimetidina si ranitidina, pot creste usor efectele Bondronat-ului.

Cand sa luati alte medicamente

Nu luati orice alte medicamente sau suplimente alimentare o perioada de timp de cel putin 6 ore inainte de a lua Bondronat. O data ce ati luat Bondonat, asteptati cel putin 30 minute inainte de a lua orice alta medicament sau supliment alimentar.

Utilizarea Bondronat cu alimente si bauturi:

Este important sa luati Bondronat la momentul potrivit si intr-un mod corect. Vezi la pct. 3 “Administrarea acestui medicament” pentru instructiuni complete despre cand si cum sa-l luati.

Sarcina si alaptarea

Nu luati Bondronat daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau daca alaptati. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:

Nu se cunoaste daca Bondronat afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje sau masini. Discutati ma intai cu medicul dumneavoastra daca doriti saconduceti vehicule sau sa folositi utilaje sau unelte.

Informatii importante privind unele componente ale Bondronat

Comprimatele de Bondronat contin un tip de zahar numit lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

 

3.CUM SA LUATI BONDRONAT

Luati intotdeauna Bondronat exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Medicul dumneavoastra va poate face periodic analize de sange in timpul tratamentului cu Bondronat pentru a verifica daca vi se administreaza doza corecta de medicament.

Administrarea acestui medicament

Este important sa luati Bondronat la momentul potrivit si intr-un mod corect. Aceasta deoarece acesta poate cauza iritatie, inflamatie sau ulcer in esofag.

Puteti impiedica acest lucru daca respectati urmatoarele:

1.      Luati comprimatul dumneavoastra imediat ce va treziti dimineata inainte de a lua prima masa, bautura sau alte medicamente sau suplimente din ziua respectiva.

2.      Luati comprimatul dumneavoastra numai cu un pahar plin cu apa plata (aproximativ 200 ml). Nu luati comprimatul cu alta bautura decat apa plata.

3.      Luati comprimatul intreg. Nu mestecati, nu sugeti sau nu sfaramati comprimatul. Nu lasati comprimatul sa se dizolve in gura.

Dupa ce ati luat comprimatul, asteptati cel putin 30 minute. Apoi puteti lua prima masa, bautura, medicament sau supliment alimentar din ziua respectiva.

Trebuie sa stati in pozitie verticala (in sezut sau in picioare) in timp ce luati comprimatul de Bondronat si sa ramaneti in aceasta pozitie urmatoarea ora (60 minute) dupa ce ati luat comprimatul. Daca nu stati in pozitie verticala (in picioare sau in sezut), o cantitate de medicament va poate ajunge inapoi in esofag.

Cat de mult trebuie sa luati?

Doza uzuala de Bondronat este de un comprimat pe zi. Daca aveti afectiuni renale moderate, medicul dumneavoastra poate reduce doza la un comprimat administrat la doua zile. Daca aveti afectiuni renale severe, medicul dumneavoastra poate reduce doza la un comprimat pe saptamana.

Administrarea la copii

Bondronat nu se administreza la copii.

Daca ati luat mai mult Bondronat decat trebuie:

Daca luati prea multe comprimate, vorbiti cu un medic sau mergeti la spital imediat. Beti un pahar plin de lapte inainte de a pleca. Nu va induceti varsaturi. Nu stati intins.

Daca ati uitat sa luati Bondronat

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca luati un comprimat in fiecare zi, sariti doza uitata. Apoi luati-o in mod obisnuit ziua urmatoare. Daca luati uncomprimat la doua zile sau o data pe saptamana, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

 

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Bondronat poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Opriti administrarea de Bondronat si discutati imediat cu un medic daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave – puteti avea nevoie de tratament medical de urgenta:

1.      eruptii trecatoare pe piele, mancarime, umflarea fetei, buzelor, limbii si gitului cu dificultati de respiratie. Puteti avea o reactie alergica la medicament.

2.      durere sau leziuni la nivelul cavitatii bucale sau maxilarului

3.      durere puternica in piept, durere severa dupa ce inghititi alimente sau bauturi, greata puternica sau varsaturi. Acestea pot fi semne ale unor afectiuni ale esofagului

4.      durere severa de stomac, varsaturi, posibil cu sange. Acestea pot fi semnele unui ulcer de stomac care sangereaza, sau mucoasa stomacului este inflamata (gastrita).

5.      inflamatia sau durerea ochilor (daca se prelungeste)

Alte reactii adverse posibile

Frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 10 persoane):

1.      stare de oboseala

2.      durere de stomac, indigestie

3.      greata sau inflamarea esofagului (senzatie de arsura gastrica)

4.      niveluri scazute de calciu in sange.

 

Mai putin frecvente (care afecteaza mai putin de 1 din 100 persoane):

1.      durere in piept

2.      mancarimi sau furnicaturi ale pielii (parestezie)

3.      simptome asemanatoare gripei, senzatie de rau sau durere

4.      gura uscata, perceptia anormala a gustului sau dificultati de inghitire

5.      anemie

6.      concentratii mari ale ureei si ale hormonului paratiroidian in sange.

Rare (afecteaza mai putin de 1 pacient din 1.000): inflamatia sau durerea ochilor

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 pacient din 10.000):  o afectiune a osului maxilarului numita “osteonecroza de maxilar”.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5. CUM SE PASTREAZA BONDRONAT

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Bondronat dupa data de expirare inscrisa pe blister si pe cutie dupa “EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: