În România, și brânza este falsă! Ea a devenit ”specialitate”, iar ingredientul de bază este uleiul de palmier

În România, și brânza este falsă! Ea a devenit ”specialitate”, iar ingredientul de bază este uleiul de palmier
În România, și brânza este falsă! Ea a devenit ”specialitate”, iar ingredientul de bază este uleiul de palmier

Românii sunt păcăliți și la brânză. Deși dacă dai turul piețelor vei vedea că toate produsele sunt invariabil aduse de la Sibiu, adevărul este cu totul altul.

Patronii au păcălit clienţii că le vând mâncare preparată cu brânză, dar de fapt foloseau ingrediente cu grăsimi vegetale. Costul lor era mai mic, iar profitul, mai mare, scrie digi24.ro.

Patronii au păcălit clienţii că le vând mâncare preparată cu brânză, dar de fapt foloseau ingrediente cu grăsimi vegetale. Costul lor era mai mic, iar profitul, mai mare.

Dorin Cojocaru, Asociația Patronală a Laptelui: „Numai că cei care ți le servesc la masă, şi restaurant, le schimbă denumirea, dându-i o denumire de produs original, care e mult mai scump.”

Pizzeriile, cofetăriile şi patiseriile care au înşelat clienţii au fost amendate cu peste 660.000 de lei anul trecut.

Ionel Bunea, reprezentant Ministerul Agriculturii: „În 2018 au fost verificate 240 de unităţi, iar procentul de nereguli a fost de 74%, iar în anul 2019, până la această dată au fost verificate 180 de unităţi. Din acestea un număr de 73 am constatat că utilizau grăsimi hidrogenate şi induceau în eroare consumatorul, reprezentând 40,5%.”

Pentru a falsifica brânza este nevoie de găsimi vegetale ca lapte praf, ulei de palmier, amidon şi cocos. Aşa se obţine o telemea de vacă fără strop de lapte adevărat, spun specialiştii.

Tocmai pentru a evita astfel de nereguli, Ministerul Agriculturii vrea sa infiinteze registrul laptelui.

Ionel Bunea, reprezentat Ministerul Agriculturii: „Cele 100% derivate din lapte să fie expuse în spaţii separate faţă de alte produse care au şi lapte în compoziţie, dar pe lângă lapte şi alte specialităţi cum ar fi cele din ulei de palmier sau ulei de cocos.”

Grăsimile vegetale sunt folosite şi pentru că prelungesc termenul de valabilitate al produselor, spun experţii.

Tags:
61 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox