Sari la conținut

Bugetul Ministerului Sănătăţii, suplimentat cu peste 3 miliarde de lei

ministerul sanatatii
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament şi 39 milioane lei credite bugetare.

Potrivit lui Boloş, majorarea bugetului are în vedere asigurarea fondurilor necesare pentru acordarea materialelor şi prestărilor de servicii medicale, dar şi pentru plata cheltuielilor aferente personalului propriu al caselor de asigurări de sănătate şi al CNAS.

El mai arată că peste 6 miliarde lei pleacă lunar de la Ministerul Finanţelor către sănătate, iar comparativ cu anul trecut, au o creştere de aproximativ 30% a cheltuielilor Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„3 miliarde în plus pentru sănătatea românilor”

”3 miliarde în plus pentru sănătatea românilor. În luna mai, la momentul la care suplimentam bugetul CNAS cu 10 miliarde lei, vă anunţam că protejăm veniturile medicilor de familie şi veniturile specialiştilor din ambulatorii, care au rămas neschimbate.

Mai mult, promiteam atunci că vom încerca să identificăm, treptat, modalităţi de stimulare a medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, pentru monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni cronice”, anunţă ministrul Finanţelor într-o postare pe Facebook.

”Astăzi, pot să vă anunţ că bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2024 se suplimentează cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament şi 39 milioane lei credite bugetare, pentru a asigura continuitate în acordarea materialelor şi prestărilor de servicii medicale, dar şi pentru plata cheltuielilor aferente personalului propriu al caselor de asigurări de sănătate şi al CNAS”, a precizat ministrul, potrivit News.ro.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum vor fi plătiţi furnizorii de servicii medicale

Marcel Boloş arată că ”suma alocată astăzi va permite pentru trimestrul IV din 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară”.

”Este o decizie firească, care indică normalitatea în acest sector: asigurăm predictibilitate financiară, care să se traducă în condiţii mai bune de tratament şi prevenţie pentru pacienţii din România”, subliniază ministrul Finanţelor.

Fonduri suplimentare pentru buna funcţionare a spitalelor

Boloş mai spune că dovada că nu sunt vorbe goale se află în contul de execuţie bugetară, care arată că peste 6 miliarde lei pleacă lunar de la Ministerul Finanţelor către Sănătate, pentru a asigura buna funcţionare a spitalelor, ambulatoriilor de specialitate, plata medicamentelor, asigurarea banilor pentru programele de boli cronice, plata medicilor de familie şi multe alte categorii de cheltuieli pe deplin necesare celor care sunt bolnavi şi în suferinţă.

”Comparativ cu anul trecut, avem o creştere de aproximativ 30% a cheltuielilor Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, mai afirmă Boloş.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel