Sari la conținut

Buricul este o zonă a corpului pe care o ignorăm. Acesta poate să ne genereze probleme

 

Buricul este o zonă a corpului pe care o ignorăm. De cele mai multe ori, buricul nu ne deranjează. Dar, ca orice parte a pielii, poate fi susceptibilă la infecții sau răni.

Buricul este o zonă a corpului pe care o ignorăm. El poate fi avertizor pentru boli

De asemenea, forma buricului poate fi un indicator al unor probleme de sănătate Un buric mic, ca o mică protuberanță, indică o predispoziție către viroze și afecțiuni ale aparatului respirator. Un buric înfundat, ascuns, poate semnala viitoare afecțiuni digestive și probleme cu greutatea.

Buricul este de fapt prima cicatrice cu care ne alegem după naștere şi nu îndeplineşte nicio funcţie. Părți ale buricului adulților includ „rămășița cordonului ombilical” sau „vârful ombilical”, care este cicatricea lăsată de detașarea cordonului ombilical.

Acesta este situat în centrul ombilicului, uneori descris ca buton. Atașat în jurul rămășiței cordului ombilical, este „gulerul ombilical”, format din inelul ombilical dens fibros, potrivit Medicinenet.

Buricul asunde mii de bacterii

În buric se pot ascunde scame și celule de piele moartă. De asemenea, la nivelul buricului se află peste 2000 de bacterii. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un studiu, la care au participat zeci de persoane, și au descoperit că în zona buricului se află un „adevărat habitat” în care trăiesc 2368 de bacterii.

 Buricul și riscul infecției cu bacterii

Locurile umede, calde și întunecate sunt medii favorabile pentru creșterea bacteriilor. Dacă aveți bacterii care înfloresc în buric, asta poate duce la o infecție.‌‌‌

Veți observa simptomele infecției după următoarele semne:

 • Roşeaţă
 • Durere
 • Umflătură
 • Miros neplăcut
 • Puroi sau alte fluide care se scurg

Dacă credeți că aveți o infecție la buric, ar trebui să consultați un medic. E posibil să aveți nevoie de antibiotice pentru a ucide bacteriile, înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului.

Bacteriile nu sunt singurele care se dezvoltă într-o zonă precum buricul. Saccharomyces Boulardii, o ciupercă care apare în mod natural pe piele, poate prolifera și în buric.

O creștere excesivă a acesteia poate duce la mâncărime și iritație a pielii. Este foarte asemănătoare cu infecțiile vaginale sau cu aftele.

Simptomele unei infecții cu ciuperca Saccharomyces Boulardii includ:‌

 • Roşeaţă
 • Mâncărime
 • Durere

Chisturile în zona Buricului

Chisturile epidermoide pot apărea oriunde pe piele. Se întâmplă atunci când celulele epidermice sunt prinse și se înmulțesc sub piele, provocând noduli care pot fi dureroși sau sensibili la atingere.

Chisturile nu sunt dăunătoare, dar pot fi inconfortabile.‌

 

Ce boli pot afecta buricul

Ce mai frecventă afecțiune este hernia ombilicală. Apare cu precădere la nou-născuți și se manifestă prin pătrunderea unei părți a intestinului prin deschiderea ombilicală din mușchii abdominali.

Hernia ombilicală apare atunci când, după naștere, „portița” din mușchii abdominali prin care trecea cordonul ombilical nu se închide. De regulă, dispare de la sine, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, e nevoie de intervenție chirurgicală.

În cazuri extrem de rare, poate apărea și la adulți.

La adulti, o presiune abdominala prea mare poate provoca o hernie ombilicala. Cauzele pot fi multiple:

 • Obezitate
 • Sarcini multiple
 • Prezenta lichidului in cavitatea abdominala (ascita)
 • Ca urmare a chirurgiei abdominale
 • Dializa peritoneala cronica

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel