Sari la conținut

Busuiocul și incredibilele sale proprietăți cunoscute încă de pe vremea dacilor

Busuiocul este utilizat pentru proprietățile sale terapeutice încă de pe vremea dacilor. Semințele, frunzele, florile de la busuioc sunt recunoscute pentru efectele antispastice, expectorante, antifungice. În plus, este o extraordinară sursă de calciu, fosfor, vitaminele A și C, antioxidanți, ajută la menținerea sistemului osos.

Planta poate fi utilizată sub formă de infuzie, pulbere, tinctură, ceai, suc, ulei volatil sau băi terapeutice. Specialiștii în fitoterapie consideră că busuiocul este ideal pentru prevenirea unor afecțiuni precum sunt: astmul, infarctul, ateroscleroză, anumite infecții. Nu în ultimul rând, aroma de busuioc este un adjuvant pentru cei diagnosticați cu anxietate sau depresie. Trebuie să reținem că busuiocul este o componentă esențială a siropurilor pentru tusea expectorantă.

Principalele beneficii ale busuiocului sunt:

  • Ameliorează faringita și amigdalita.
  • Contribuie la stimularea lactației și este bun pentru femeile care au născut.
  • Combate durerea de cap și pe cea de stomac.
  • Tratează afecțiunile pielii, însă trebuie să utilizezi o cremă de busuioc.
  • Ameliorează durerile menstruale.
  • Ajută în cazul tulburărilor de trac intestinal.
  • Răceala, gripa, astmul, bronșita și tusea sunt ameliorate dacă faci un decot de busuioc în care adaugi puțină miere.
  • Reduce riscul pentru boli cardiovasculare. Sunt studii care spun că băut zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână ceaiul de busuioc scade riscul de boli cardiovasculare. În plus, scade nivelul de colesterol rău – LDL.
  • Având proprietăți antiinflamatorii poate să contribuie la diminuarea durerilor articulare.
  • Combate insomnia și înlătură sau ameliorează cefaleea.
  • Este un adjuvant de nădejde în infecțiile bucale – frunzele de busuioc sunt renumite pentru eficiența lor în tratarea ulcerațiilor sau a aftelor bucale. Trebuie să mesteci câteva frunze de busuioc.
  • Dacă te doare gâtul poți face gargară cu apa în care ai fiert busuioc.

Dacă este aplicat extern, busuiocul poate să amelioreze: aftele bucale, negii, probleme pielii, ulcerațiile. Mai mult, dacă este aplicat pe piele poate ține țânțarii la distanță.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel