miercuri, septembrie 22, 2021

Cafeaua poate aduce o multitudine de beneficii spnătății, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Cu toate acestea, în anumite situații, cafeaua poate agrava simptomele unor afecțiuni și boli existente

în organism. 

Cofeina nu este indicată în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni. Aceasta poate avea efecte nedorite, agravând simptomele bolilor și punând în pericol starea de sănătate. Astfel, este important să știi în ce situații consumul de cafea trebuie limitat sau chiar eliminat.

Cafeaua, înterzisă în anumite situații

Sindromul intestinului iritabil

Persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil trebuie să evite consumul de cafea sau să limiteze cantitatea consumată. Cofeina crește riscul de episoade diareice, un simptom specific intestinului iritabil, scrie csid.ro.

Sindrom de

reflux gastroesofagian

Cofeina poate slăbi sfincterul esofagian inferior, „supapa” dintre esofag și stomac. Acest lucru ar putea determina pătrunderea conținutului gastric în esofag, cu apariția unor simptome neplăcute, precum: arsuri în piept, regurgitații, răgușeală, balonare, tuse.

Afecțiuni cardiovasculare

Deoarece cofeina poate cauza creșterea temporară a tensiunii arteriale, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare (aritmie, hipertensiune) ar trebui să limiteze consumul de cafea. În caz contrar, simptomele pot fi agravate, iar tensiunea arterială poate crește, fiind un pericol pentru

persoanele care suferă de boli cardiace.

Anxietate

Iar dacă te confrunți cu stări de anxietate sau atacuri de panică, evită sau redu drastic aportul de cafea, pentru că simptomele pot fi agravate de cafeină, care este un stimulent.

Insomnie

Dacă te lupți cu insomnia, cafeaua este ultimul lucru la care ar trebui să te gândești, mai ales după orele prânzului. Evită cafeaua cu cel puțin 6 ore înainte de culcare.

Sarcina

Gravidele și femeile care alăptează pot consuma cafea, dar trebuie să țină cont de cantitate. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă femeilor

însărcinate să se limiteze la maximum 2 cești de cafea pe zi. În caz contrar, există un risc crescut de avort spontan, travaliu prelungit și greutate mică la naștere a fătului.

Ultimele stiri