joi, august 5, 2021

Cafeaua are un efect revitalizant și poate oferi o multitudine de beneficii organismului dacă este consumată în cantități moderate. Cu toate acestea, cafeina poate avea efecte negative asupra creierului atunci

când consumul este excesiv. Iată ce nu știai despre consumul de cafea!

Cafeaua stimulează atenția, oferind un impuls de energie. De aceea, majoritatea persoanelor consumă cafeaua dimineața, în primele ore ale zilei.

Cu toate acestea, cafeina, ingredientul activ din cafea, poate modifica ritmul somnului, al stării de veghe, afectează procesele cognitive și starea de bine.

Iată tot ceea ce trebuie să știi despre consumul de cafea, ce efecte adverse are și cum afectează acesta creierul.

Cafeina poate afecta creierul

Poate provoca dependență

Consumul excesiv de cafea cauzează diverse

probleme. În plus, un alt efect al cafeinei asupra creierului este acela de a genera dependență. Atunci când nu mai consumăm cafea, apare sindromul de sevraj.

Cafeina este o substanță psihoactivă. Aparține familiei alcaloizilor, care include și droguri precum morfina, nicotina sau cocaina.

Astfel, pentru că este o substanță care provoacă dependență, atunci când eviți consumul poți manifesta simptome specifice sevrajului.

Are efect asupra dispoziției

Din punct de vedere neurobiologic, modifică starea de conștiență, activând sau crescând nivelul de vigilență. De asemenea, afectează procesele

cognitive și are efecte psihologice asupra dispoziției.  De asemenea, cafeina este capabilă să modifice acțiunea neurotransmițătorilor din creier, scrie Doza de Sănătate.

Inhibă starea de oboseală

Cafeaua ne trezește, de fapt, pentru că blochează adenozina, o substanță responsabilă pentru starea de oboseală. În același timp, interacțiunea dintre cafeină și adenozină determină glanda pituitară să elibereze hormoni care stimulează glandele suprarenale să producă adrenalină. Astfel, organismul nostru nu va mai percepe oboseala, deși are nevoie de odihnă.

Afectează lobii frontali din creier

Aportul

de cafeină activează lobii frontali ai creierului. Această zonă este responsabilă pentru stimularea atenției și memoriei pe termen scurt.

Alte studii subliniază că o altă modalitate prin care cafeina poate influența creierul este fixarea mai ușoară a amintirilor. Totuși, acest efect este relevant doar la cei care nu consumă cafea frecvent.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri