Sari la conținut

Cum poate deveni mortală căldura extremă: îți derutează creierul, îți oprește organele și îți suprasolicită inima

caniculă
Sursă foto: Smile FM
Atentionare de cod rosu

Pe măsură ce temperaturile și umiditatea cresc afară, ceea ce se întâmplă în interiorul corpului uman poate deveni o luptă pe viață și pe moarte decisă de doar câteva grade.

Punctul critic de pericol în exterior pentru îmbolnăvire și deces din cauza căldurii neîncetate este cu câteva grade mai mic decât credeau experții, spun cercetătorii care au pus oamenii în cutii fierbinți pentru a vedea ce se întâmplă cu ei.

În condițiile în care o mare parte din Statele Unite, Mexic, India și Orientul Mijlociu suferă de valuri de căldură toridă, agravate de schimbările climatice provocate de om, mai mulți medici, fiziologi și alți experți au explicat pentru Associated Press ce se întâmplă cu corpul uman în astfel de condiții de căldură.

Temperatura principală a corpului

Temperatura centrală de repaus a corpului este de obicei de aproximativ 37 de grade Celsius (98,6 grade Fahrenheit).

Aceasta este la doar 7 grade (4 grade Celsius) distanță de o catastrofă sub formă de insolație, a declarat Ollie Jay, profesor de căldură și sănătate la Universitatea din Sydney din Australia, unde conduce laboratorul de termoergonomie.

Dr. Neil Gandhi, director de medicină de urgență la Houston Methodist Hospital, a declarat că, în timpul valurilor de căldură, orice persoană care se prezintă cu febră de 38 sau mai mare și fără o sursă clară de infecție va fi examinată pentru epuizare de căldură sau insolație mai gravă.

„În mod obișnuit vom vedea temperaturi centrale mai mari de 39, 40 grade în timpul unora dintre episoadele de căldură”, a spus Gandhi. Încă un grad sau trei și un astfel de pacient este expus unui risc ridicat de deces, a spus el.

Cum ucide căldura

Căldura ucide în trei moduri principale, a spus Jay. Primul suspect obișnuit este insolația – creșteri critice ale temperaturii corpului care provoacă cedarea organelor.

Insolația

Atunci când temperatura internă a corpului devine prea ridicată, organismul redirecționează fluxul sanguin către piele pentru a se răci, a spus Jay. Dar acest lucru deviază sângele și oxigenul de la stomac și intestine și poate permite toxinelor limitate în mod normal la zona intestinală să se scurgă în circulație.

„Asta declanșează o cascadă de efecte”, a spus Jay. „Coagularea în jurul corpului și insuficiența mai multor organe și, în cele din urmă, moartea”.

Boli cardiovasculare

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dar cel mai mare pericol al căldurii este presiunea asupra inimii, în special pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare, a spus Jay.

Din nou, începe cu sângele care se îndreaptă spre piele pentru a ajuta la eliminarea căldurii centrale. Acest lucru face ca tensiunea arterială să scadă. Inima răspunde încercând să pompeze mai mult sânge pentru a vă împiedica să leșinați.

„Cereți inimii să facă mult mai mult decât trebuie să facă de obicei”, a spus Jay. Pentru o persoană cu probleme cardiace, „este ca și cum ai alerga după un autobuz cu un (tendon) slab. Ceva va ceda”.

Deshidratarea

A treia cale principală este deshidratarea periculoasă. Pe măsură ce oamenii transpiră, pierd lichide până la un punct care poate afecta grav rinichii, a spus Jay.

Deshidratarea poate evolua spre șoc, cauzând oprirea organelor din cauza lipsei de sânge, oxigen și nutrienți, ducând la convulsii și deces, a declarat Dr. Renee Salas, profesor de sănătate publică la Universitatea Harvard și medic de urgență la Massachusetts General Hospital.

„Deshidratarea poate fi foarte periculoasă și chiar mortală pentru toată lumea dacă devine suficient de gravă – dar este deosebit de periculoasă pentru cei cu afecțiuni medicale și care iau anumite medicamente”, a declarat Salas.

De asemenea, deshidratarea reduce fluxul sanguin și amplifică problemele cardiace, a spus Jay.

Atacul asupra creierului

Căldura afectează și creierul. Ea poate provoca confuzie sau probleme de gândire, au declarat mai mulți medici.

„Unul dintre primele simptome că aveți probleme cu căldura este confuzia”, a declarat Kris Ebi, profesor de sănătate publică și climă la Universitatea din Washington. Acesta este un simptom puțin util, deoarece este puțin probabil ca persoana care suferă de căldură să îl recunoască, a spus ea. Și devine o problemă mai mare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Una dintre definițiile clasice ale accidentului termic este o temperatură centrală a corpului de 40 grade „asociată cu disfuncții cognitive”, a declarat W. Larry Kenney, profesor de fiziologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel