Sari la conținut

Boli cardiovasculare

bolilor cardiovasculare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
insuficiență cardiacă

Boli cardiovasculare. OMS anunță că exista peste 300 de factori de risc

Bolile cardiovasculare, o preocupare mondială. OMS anunță că exista peste 300 de factori de risc asociați cu BCV și accidentul vascular cerebral, iar factorii de risc pentru BCV afectează toți oamenii de pe fața pământului.

Potrivit studiilor, se estimează că 17 milioane de oameni mor anual din cauza BCV. La fiecare două secunde survine un deces că rezultat al BCV, un atac de cord la fiecare cinci secunde și un atac cerebral la fiecare șase secunde.
Din cele 10 miloane de oameni care supraviețuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane răman cu dizabilități permanente, devenind o povara pentru familii și comunități.

Cauze
Evenimentele acute precum infarctul miocardic și accidentele cerebrale sunt predominant cauzate de ateroscleroza, adică de depunerea progresiva a materialului gras (ex. colesterol, trombocite și reziduuri celulare) pe peretele arterial al vaselor de sânge ce iriga inima sau creierul. Acumulările reziduale determina formarea leziunilor sau a ateromatozei. în timp, aceste leziuni se măresc și se dilata, îngustând artera și astfel limitând cantitatea de sânge ce circula prin vase. Vasul de sânge se poate astfel întări și pierde din flexibilitate.

– Deoarece inima și creierul nu sunt irigate corespunzător, aceste limitări ale fluxului sangvin, asociate aterosclerozei, pot cauza probleme cardiovasculare precum angina. Limitări mai accentuate pot degenera în evenimente cardiovasculare serioase, inclusiv atacuri de cord și accidente cerebrale.
– Dilatate, arterele se pot rupe, dezvoltând cheaguri de sânge ce pot bloca complet vasele, cauzând atacuri de cord și accidente cerebrale.

Semne și simptome

Nu exista simptome caracteristice BCV, primul semn fiind, în majoritatea cazurilor, un infarct de miocard sau un accident cerebral. Acest lucru probează importanta conștientizării de cate indivizi a riscurilor și luarea de masuri pentru prevenirea BCV. Cu toate acestea, unele persoane prezinta anumite simptome.

Forme de boli cardiovasculare

Bolile cardiace
sursa foto: pexel.com

Cardiopatie ischemica (CI), o afecțiune a vaselor de sânge ce iriga inima. Implicațiile CI cuprind:

 • Infarctul miocardic (IM, sau atac de cord)
 • Angina (dureri ale pieptului)
 • Unele aritmii (ritmuri anormale ale inimii).

Implicațiile bolilor cerebrovasculare

Bolile cerebrovasculare, afecțiuni ale vaselor de sânge ce iriga creierul. Implicațiile bolilor cerebrovasculare includ:

 • Accidentele cerebrale (afecțiuni ale celulelor creierului cauzate de insuficienta irigare cu sânge)
 • Atacul ischemic tranzitoriu (alterare temporara a vederii, vorbirii, simțului tactil sau mișcării)
 • Boala arteriala periferica (BAP), o afecțiune a vaselor de sânge ce iriga brațele și picioarele, ce poate rezulta în dureri intermitente sau crampe, mai ales în timpul exercițiului fizic, la nivelul mușchilor picioarelor, notează sfatulmedicului.ro.
 • Cele mai comune simptome ale atacului de cord cuprind dureri sau disconfort resimțit în mijlocul pieptului, brațe, umărul stâng, coate, maxilare sau spate. Alte simptome includ dispneea (dificultatea de a respira) sau insuficienta respiratorie, starea de rău, voma, apatia sau leșinul, transpirația rece, paliditatea.
 • Cel mai frecvent întâlnit simptom ale accidentului cerebral este senzația brusca de slăbiciune a fetei și membrelor, cel mai adesea pe o parte a corpului. Alte simptome cuprind declanșarea rapida următoarelor: atrofierea fetei și membrelor, cel mai adesea pe una dintre părțile corpului; confuzia; dificultate în vorbire sau înțelegere; dificultate în vederea cu unul sau ambii ochi; dificultate în deplasare, amețeală, pierdere a echilibrului sau coordonării; migrene pronunțare fară cauza precisa; leșin sau stare de inconștienta.

Tratarea bolilor cardiovasculare

Intervențiile farmacologice pot contribui în tratarea aproape tuturor tipurilor de BCV, inclusiv hipertensiune, colesterol ridicat și a diabetului/ perturbărilor tolerantei la glucoza.

Diferitele clase de medicamente existente pentru tratarea tipurilor de BCV cuprind:

 • Anti-hipertensive
 • Anti-agregante plachetare
 • Anticoagulante orale
 • Statine (medicamente pentru reducerea lipidelor)
 • Inhibitori de absorbție a colesterolului
 • Antidiabetice orale
 • Insulina.

În urma unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, riscul producerii unui nou atac/accident poate fi considerabil redus, prin administrare medicamentoasa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel