Sari la conținut

Calitatea somnului depinde de perna pe care dormi. Iată cum o alegi pe cea potrivită nevoilor tale

Nimic nu se compară cu un somn liniştit şi odihnitor, iar perna potrivită te poate ajuta în acest sens.

Însă, o pernă nepotrivită vă poate provoca dureri de cap, de gât, amorţeala braţelor, strănut şi chiar respiraţie şuierătoare, conform chirurgului ortoped Andrew Hecht.

Potrivit experţilor, perna trebuie schimbată la fiecare 12-18 luni deoarece poate conţine celulele ale pielii, mucegai, ciuperi şi acarieni din praf.

Înainte de a cumpăra o pernă nouă trebuie să iei în considerare mai multe aspecte:

1. Poziţia în care dormi:
– Dacă dormi pe spate: „Persoanele care dorm pe spate au nevoie de perne mai subţiri, astfel încât capul să nu stea aplecat spre faţă. Există şi perne care au o adâncitură care permite gâtului să stea relaxat într-o poziţie cât se poate de naturală „, explică doctorul Kammi Bernard.  

– Dacă dormi pe o parte: este necesar ca perna să fie puţin mai înaltă pentru a permite coloanei cervicale să se situeze la acelaşi nivel cu cea vertebrală. Mai mult decât atât, este important ca perna să fie suficient de rigidă pentru a nu permite capului să se scufunde, lucru care ar schimba poziţia gâtului.

 – Dacă dormi pe burtă: caută o pernă foarte subţire, aproape plată. Nu ai nevoie să îţi pui perna sub cap ci sub abdomen pentru a evita durerile de spate.  

 2. Există şi perne speciale pentru diferite probleme precum dureri de cap sau de gât, sforăit:

– pernele cervicale: sunt special concepute pentru a oferi sprijin gâtului, sunt foarte eficiente pentru persoanele care acuză frecvent dureri de gât.
– pernele anti-sforăit: au o formă specială, acestea fiind concepute pentru persoanele pentru care sforăitul reprezintă o adevarată problemă.

– pernele cu apă, ca şi saltelele, sunt realizate pentru a se modela în funcţie de forma corpului.
    3. În funcţie de materialul din care sunt confecţionate:

– clasicele perne umplute cu puf se numără printre cele mai populare şi îndrăgite. Sunt moi şi foarte uşoare şi au avantajul de a nu favoriza transpiraţia. Mai mult decât atât, sunt şi foarte comode. Cu toate acestea, pernele umplute cu puf pot avea şi câteva dezavantaje, unul dintre acestea fiind faptul că nu sunt tocmai potrivite pentru persoanele care suferă de alergii. Pe lângă acest aspect, puful se poate tasa ceea ce înseamnă că la o perioada de timp este necesar ca pernele să fie reumplute.
– pernele confecţionate din latex sunt cele mai căutate în ultima perioadă deoarece sunt foarte confortabile. Ele se adaptează formei oricărui corp de aceea pot susţine foarte bine capul, gâtul şi coloana vertebrală.
– cele cu spumă care sunt foarte ieftine însă calitatea lasă de dorit

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel