Sari la conținut

Calmează tuse rapid! Remedii și tratamente cu plante medicinale

remedii tuse
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Calmează tusea cu remedii și tratamente din plante medicinale. Pe măsură ce iarna își intră în drepturi, temperaturile scad, iar noi răcim mai des. Există remedii care ne pot ajuta să scăpăm de această stare, fără ajutorul medicamentelor.

Potrivit specialiștilor, există multe remedii naturale la care puteți apela pentru a atenua simptomele tusei iritante. Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a calma tusea este, cu siguranță, o ceașcă de ceai fierbinte, scrie Realsimple.

Experții arată care sunt cele mai bune tipuri de ceai pentru tuse, pe baza beneficiilor vindecătoare și a proprietăților antiinflamatorii.

lemnul dulce, efecte antispastice, care pot trata  tusea

  • Rădăcină de lemn dulce
    Rădăcina de lemn dulce este o plantă a fost folosită frecvent în medicina tradițională chineză de secole. Peste 300 de flavonoide și compuși vegetali au fost extrași din această plantă. Acești compuși bioactivi se traduc în beneficii antimicrobiene și antivirale puternice, care ar putea ajuta la tratarea cauzei principale a tusei.

Mai mult, lemnul dulce are „efecte antispastice, care pot fi de mare ajutor pentru tratarea tusei, deoarece ajută la relaxarea mușchilor sistemului respirator care provoacă spasme în timpul tusei”, explică Rachelle Robinett, specialist în plante medicinale. Lemnul dulce are și „un conținut ridicat de mucilagii, o substanță alunecoasă, care ajută la hidratarea și calmarea țesuturilor inflamate sau deshidratate”.

  • Ceaiul de mușețel
    Ceaiul de mușețel este adesea asociat cu somnul și relaxarea. De asemenea, poate ajuta în calmarea tusei. Asta se datorează proprietăților de combatere a infecțiilor și a inflamației ale compușilor din mușețel, ajutând corpul să lupte împotriva bolilor.
  • Ceai de cimbru
    Cimbrul nu este doar o plantă minunată adăugată unor feluri de mâncare savuroase, ci poate fi folosit și în ceai, oferind o ameliorare a tusei. Un studiu din 2021 a constatat că cimbrul, combinat cu iedera, a dus la o reducere semnificativă a severității tusei.
  • Ceai de ghimbir
    Ghimbirul este un alt ingredient folosit de secole pentru a calma tusea, inclusiv sub formă de ceai. Ghimbirul este o plantă medicinală pentru tusea neproductivă, deoarece acționează ca un expectorant stimulator, care ajută la subțirea mucusului și expulzarea lui din plămâni.
Ghimbirul și lămâie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ghimbirul și lămâia sunt binecunoscute pentru proprietățile de stimulare a sistemului imunitar. Combinarea lor într-un ceai cald poate ajuta la ameliorarea durerilor de gât, reducerea inflamației și la furnizarea unui aport necesar de vitamina C.

  • Ceai din cozi de cireșe
    Poate fi un agent antispastic. „Ierburile cu efecte antispastice pot fi foarte utile pentru tratarea tusei, deoarece ajută la relaxarea mușchilor sistemului respirator care provoacă spasme când tușim”, spune Robinett.
  • Ceaiul de lumânărică
    Ceaiul de lumânărică este binecunoscut pentru tratarea afecţiunilor aparatului respirator. Preparatele terapeutice cu flori de lumânărică sunt indicate în tratarea bronşitelor, guturaiului, gripelor, pneumoniilor, anginei, şi tuberculozei. Totodată, ceaiul de lumânărică este cel mai puternic expectorant şi antiinflamator natural, ajutând la decongestionarea căilor respiratorii şi la eliminarea secreţiilor vâscoase.

Mai mult, ceaiul de lumânărică îndepărtează chiar şi cele mai mici urme de secreţii de la nivelul plămânilor.

  • Ceaiul verde
    Ceaiul verde este plin de compuși bioactivi cu puteri antiinflamatorii și beneficii antibacteriene, ceea ce îl face o altă alegere bună pentru tratarea tusei și a cauzei sale. Unele cercetări au descoperit că ceaiul verde este benefic pentru simptomele tusei. Un studiu din 2015 a constatat că, deși gargara cu ceai verde nu a rezolvat simptomele de răgușeală, a redus frecvența simptomelor de tuse la pacienții care au fost operați pe inimă.
  • Menta
    Menta este un alt ceai bun pentru accesele de tuse. Cercetările au făcut legătura între ceaiul de mentă și infecția sinusurilor și ameliorarea simptomelor răcelii – afecțiuni comune care adesea duc la tuse.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel