Sari la conținut

Campania de vaccinare în România. Care este numărul oficial al persoanelor care au suferit reacții adverse în urma imunizării?

60 de doze de vaccin anti-covid distruse

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat numărul oficial de vaccinări efectuate astăzi. De la începutul campaniei de vaccinare în România, câteva zeci de cadre medicale au manifestat reacții adverse minore, care nu au necesitat asistență medicală de specialitate.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, astăzi s-au efectuat 11.912 de imunizări. De la începutul campaniei de vaccinare în România (27 decembrie 2020) s-au realizat, în total, 25.508 de imunizări.

Până acum, 47 de cadre medicale au manifestat efecte adverse minore după prima doză administrată. Dintre acestea, 10 cazuri de acest tip au fost raportate numai astăzi.

Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore), potrivit datelor oficiale, sunt următoarele: 10 reacții comune și minore. Dintre acestea s-au raportat: o reacție de tip local și 9 reacții generale.

Numărul reacţiilor adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020) este de 47 reacţii comune şi minore, dintre care: 8 reacţii locale cu durere la locul injectării și 39 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie).

Până în acest moment, numărul reacțiilor adverse este foarte mic, comparativ cu numărul total de imunizări efectuate. De asemenea, nu s-au raportat reacții alergice sau efecte adverse serioase care necesită asistență medicală de specialitate.

Pentru a determina o posibilă reacție alergică de tip șoc anafilactic se recomandă ca persoanele vaccinate să rămână sub supraveghere încă 30 de minute. Cu toate acestea, aceste manifestări sunt foarte rare. De asemenea, fiecare centru de vaccinare este dotat cu un medicament ce va opri reacția alergică, dacă este cazul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel