marți, septembrie 21, 2021

Mai multe tinere au povestit recent pe Facebook că Rimaru, cofondator al trupei de hip hop R.A.C.L.A., în cadrul campaniei #metoo , că acesta  şi-a folosit funcţia pe care o ocupă la agenţia Centrade Cheil,

unde era group creative director, pentru a le face avansuri pe platforma de socializare şi că a folosit un limbaj agresiv, ameninţându-le şi jignindu-le. Unele dintre ele au publicat imagini cu conversaţii private pe care le-au avut cu acesta. Două femei au spus că au fost agresate fizic de Călin Ionescu la evenimentul Noaptea Agenţiilor.

Fie că a fost vorba de foste colege sau fete aflate în practică la diferite agenții în care acesta a lucrat, acestea au povestit cum Ionescu le-a făcut avansuri prin mesaje pe chat-ul de pe Facebook. Când erau refuzate acesta apela la jigniri sau amenințări

Sau mai rău: „M-a tras de o mana de-o parte si m-a intrebat cum imi permit sa nu ii raspund pe Facebook. Dupa care a adunat toata flegma pe care a avut-o in el si m-a scuipat in fata de fata cu toata lumea, cu toti prietenii si colegii”, a mărtursit o tânără pe Facebook.

Șirul de povestiri vine ca urmare a îndemnului publicitarului Silviu Faiăr, care a postat ieri pe Facebook un mesaj:
„Felicitări sincere tuturor fetelor care și-au spus oful prin #metoo. Am văzut și niște povești cu libidinoși de prin agențiile de publicitate. Eu și prietenii mei ne întrebam când apare contentul

ăla marfă cu regele libidinoșilor. Empiric vorbind, jumătate dintre femeile pe care le cunosc și au treabă remotely cu advertisingul au avut treabă și cu el. Hai că se poate.

Una dintre tinere povestește:

„In 2014 eram in anul I de facultate, cursanta a Scolii Centrade Cheil in seria a 17-a. Individul nu era unul din mentorii nostri, dar s-a bagat in seama pe Facebook. M-a intrebat cum mi se pare agentia si daca imi place la Centrade Cheil. Dupa ce i-am zis ca mi se pare interesant, m-a intrebat daca n-as vrea sa iesim la o cafea sa imi povesteasca mai multe despre creatie. Nu i-am

mai raspuns. Timp de cateva zile mi-a trimis mesaje in care vorbea singur pe chat. La Noaptea Agentiilor, m-a tras de o mana de-o parte si m-a intrebat cum imi permit sa nu ii raspund pe Facebook. Dupa care a adunat toata flegma pe care a avut-o in el si m-a scuipat in fata de fata cu toata lumea, cu toti prietenii si colegii. Bineinteles ca s-a musamalizat totul si m-au rugat insistent de la HR sa nu mai povestesc. Ei bine, #metoo. Atasat conversatiile si mesajele la care s-a suparat foarte tare ca nu am raspuns.”

O altă tânără povesteşte un incident similar de la acelaşi eveniment:

„Noaptea

agenţiilor, 2015. Eram la Centrade cu câtiva prieteni, mă rătăcisem de ei şi îi căutam pe terasă. Am simţit că cineva mă strânge foarte puternic de ceafă, m-am întors şi îl văd. Îl ştiam pentru că îmi tot scria sp ne vedem, şi nu doar mie, dar la multe din fetele pe care le ştiam. Mă gândesc că nu şi-a dat seama cât de tare m-a strâns. Începe să vorbească şi i se poticnesc cuvintele, e foarte beat.

Mă întreabă repetat ce caut acolo, „Eşti pe teritoriul meu, de ce ai venit aici, aici e teritoriul meu“. Îi spun că e beat şi îi spun să mă lase în pace şi îmi varsă băutura lui în cap, apoi aruncă cu paharul de plastic în capul meu în timp ce mă îndepărtez. În timp ce le povestesc pe hol prietenilor mei ce s-a întâmplat, vine o fată care îmi spune că a auzit povestea, dar nu a auzit numele, dar bănuieşte ca este vorba despre el. Îi confirm şi mă roagă să fac o plângere pentru că pe o prietenă de a ei a scuipat-o în seara aceea.

Ieşim un pic pe terasa să luam un pic de aer, vine direct la mine, e agresiv, îmi vorbeşte de la câţiva centimetri de faţa mea, pune mâna pe mine. Baieţii care sunt cu mine se pun între noi şi plecam de acolo. Caut pe cineva să fac plângere. Aşteptam o vreme lungă, dar nu vine nimeni, povestesc câtorva oameni de acolo, primesc diverse „Ei, e beat, ştii cum e“, “În rest e un tip okay“, „Nu lăsa asta să îţi strice seara“. Până la urmă am făcut plângere la agenţie şi am fost asigurată că va fi disciplinat şi că nu va mai exista o următoare abatere. Îmi pare rău că nu am scris atunci despre asta atunci, şi poate din cauza asta au fost şi alte fete în aceeaşi situaţie. M-a făcut să mă simt atât de mica şi neputincioasă şi mi-a fost frică. Înca îmi este, dar văd că ne facem curaj.“

Bloggeriţa Ana-Maria Gheorghe:

„Acum câţiva ani eram o floricică copywriteriţă, cu vise de Mad Men şi inocenţă în ochi. Făcusem o campanie de self-branding, #checkinlajob #cechinfarajob, care se viralizase în online şi la câteva luni după asta m-a chemat o agenţie mare, la care nu visam să ajung vreodată, la un super interviu. Eram atât de emoţionată încât îmi învăţasem un discurs, cu tot cu glume. Interviul a mers strună şi am ajuns acasă cu zâmbetul pe buze. Când colo, ce să vezi? Intru pe Facebook şi primesc un mesaj de la un tip. Acest tip se dăduse foarte agresiv la mine pe Facebook şi eu nu eram interesată. Chiar l-am respins brutal de câteva ori că şi-o ardea libidinos. Mesajul de la tip era aşa: “Tu crezi că mă refuzi pe mine şi lucrezi la mine-n echipă? Jet!” şi mi-a dat block.“

Campania #metoo a fost pornită de actriţa americană Alyssa Milano (44 de ani), duminică, care le-a cerut persoanelor care îi urmăresc activitatea pe reţelele de socializare să publice comentarii cu mesajul „Me Too“, în cazul în care au fost vreodată hărţuite sau agresate sexual.   Campania reprezintă o reacţie la scandalul sexual în care este implicat Harvey Weinstein, producător care susţine că toate relaţiile sexuale pe care le-a avut au fost consensuale.
Astfel, femeile care participă la această campanie povestesc despre propriile lor experienţe de hărţuire sexuală şi abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo“/„Şi eu“.

În urma valului de acuzaţii, Călin Ionescu a publicat un drept la replică, miercuri, în care susţine că deşi este cunoscut pentru ”stilul verbal direct şi, pe alocuri, licenţios” şi a avut interacţiuni ”de care nu este mândru” cu mai multe persoane, contestă ”cu tărie” acuzaţiile care i se aduc.

Agenţia de publicitate Centrade Cheil i-a încheiat contractul lui Călin Ionescu, cunoscut cu numele de scenă Rimaru, joi, în urma acuzaţiilor de hărţuire şi agresiune sexuală.

Ultimele stiri