Sari la conținut

Cancer: 10 semne și simptome ale cancerului la tineri

Tratament cancer
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cancerele sunt adesea descoperite mai târziu (într-un stadiu mai avansat) la adolescenți decât la alte grupe de vârstă. Există o serie de motive pentru care diagnosticarea cancerului ar putea fi întârziată:

  • Majoritatea adolescenților tind să fie destul de sănătoși și s-ar putea să nu meargă la medic decât dacă simt că au cu adevărat nevoie. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bărbaților tineri.
  • Acești ani sunt adesea o perioadă de independență în creștere, când tinerii încep să își stabilească propria identitate și propriul stil de viață. Preocupările, altele decât sănătatea, cum ar fi petrecerea timpului cu prietenii, întâlnirile, munca sau pregătirea pentru facultate, sunt adesea mai prioritare decât sănătatea în această perioadă. Este posibil ca mulți adolescenți să nu aibă nici măcar un medic obișnuit.
  • Chiar și atunci când un tânăr merge la medic cu simptome, cancerul nu este de obicei în fruntea listei de cauze probabile, deoarece nu este frecvent la această grupă de vârstă. Medicii ar putea fi mai predispuși să creadă că simptome precum durerea sau senzația de oboseală se datorează altor cauze decât cancerul.

Cu toate acestea, unele tipuri de cancer la adolescenți pot fi depistate devreme, când tratamentul are mai multe șanse de succes, scrie CancerOrg.

Depistarea cancerelor la adolescenți

Screeningul este testarea pentru depistarea unei boli, cum ar fi cancerul, la persoanele care nu prezintă niciun simptom. Cancerele nu sunt frecvente între 15 și 19 ani, așa că nu există teste de screening recomandate la scară largă pentru a căuta cancerul la persoanele din această grupă de vârstă care nu prezintă un risc crescut.

Unele persoane au un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer din cauza unui istoric familial puternic sau pentru că au moștenit o mutație genetică specifică de la un părinte. Acestea ar putea expune o persoană la un risc mai mare de cancer, cum ar fi melanomul de piele sau cancerul colorectal, tiroidian sau alte tipuri de cancer. Persoanele cu aceste mutații ar putea avea nevoie de examinări sau teste atente și regulate, începând de la o vârstă fragedă, pentru a căuta semne de cancer.

Posibile semne și simptome ale cancerului la adolescenți

Există multe motive pentru care este posibil ca cancerele la adolescenți și adulți tineri să nu fie recunoscute imediat. Uneori, simptomele timpurii ale cancerului se pot suprapune cu cele ale unor boli sau leziuni mult mai comune. Tinerii se pot simți abătut, se pot îmbolnăvi sau pot avea lovituri sau vânătăi care ar putea masca semnele timpurii de cancer. Dar este important să fiți conștienți de semnele și simptomele comune ale cancerului. Acestea pot include:

  • O umflătură sau o umflătură neobișnuită la nivelul gâtului, burții, testiculelor sau în altă parte
  • Oboseală inexplicabilă și pierdere de energie
  • Vânătăi ușoare
  • Sângerări anormale
  • Durere continuă într-o parte a corpului
  • Febră sau boală inexplicabilă care nu dispare
  • Dureri de cap frecvente, adesea însoțite de vărsături
  • Modificări bruște ale ochilor sau ale vederii
  • Pierderea poftei de mâncare sau pierderea neplanificată în greutate
  • O nouă aluniță sau un alt punct pe piele, sau una care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea

Sunt posibile și alte simptome, în funcție de tipul de cancer.

Multe dintre aceste simptome sunt mult mai susceptibile de a fi cauzate de altceva decât de cancer. Cu toate acestea, dacă un adolescent are oricare dintre aceste simptome – mai ales dacă nu dispar sau se agravează – este important să fie verificat de un medic, conchide sursa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel