Sari la conținut

Cancer anal: semne și simptome timpurii ale bolii despre care nimeni nu vorbește

Cancer anal este un tip de cancer despre care oamenii nu vorbesc cu ușurință, deși în momentul în care ar dispărea jena din jurul bolii ar putea deveni mai puțin mortală.

Persoanele diagnosticate cu cancer la nivelul anusului au rate de supraviețuire ridicate dacă boala este depistată devreme.

Cu toate acestea, locația lor intimă pe corpul nostru și, prin urmare, asocierea lor atât cu sexul, cât și cu mișcările intestinale, poate face oamenii să fie reticenți în a discuta subiectul chiar și cu medicii lor.

Cancer anal: semne și simptome

Cancerul anal poate apărea în aproape orice parte a corpului, iar anusul, care este punctul final al sistemului digestiv prin care scaunul părăsește în cele din urmă corpul, nu face excepție.

Este posibil să se dezvolte o tumoare în pielea din jurul exteriorului anusului, dar aceasta este considerată cancer de piele. Cancerul anal este atunci când boala apare chiar în anus.

Potrivit National Cancer Institute, semnele cancerului rar includ:

De asemenea, poate apărea un nodul în apropierea anusului sau se pot schimba obiceiurile intestinale.

Tipuri de cancer anal

Tumorile anale se pot forma în multe moduri diferite, arată American Cancer Society , deoarece există o mulțime de tipuri diferite de celule în anus.

Cu toate acestea, majoritatea cancerelor din acea parte a corpului încep în celulele mucoasei interioare a canalului anal, care se numește mucoasă. Cancerul se poate forma și în glandele anale de sub mucoasă, care produc fluidul lubrifiant care ne ajută să facem caca.

Cu cât cancerul este detectat mai devreme, cu atât mai bine: organizația listează rate de supraviețuire pe cinci ani între aproximativ 60 și 70%, în funcție de tipul de cancer, când este detectat cel mai devreme, dar acele rate scad rapid pe măsură ce etapele progresează.

Cancerul anal în stadiu terminal are o rată de supraviețuire la cinci ani între 7 și 21%.

Factori de risc

Unii oameni ar trebui să fie în căutarea cancerului anal mai mult decât alții. Infectarea cu papilomavirus uman crește riscul de a dezvolta boala, ceea ce este crucial având în vedere cât de frecventă este boala cu transmitere sexuală:

„HPV este atât de comun încât aproape toți bărbații și femeile activi sexual îl suferă la un moment dat în timpul lor. vieți”, spun specialiștii.

Este, de asemenea, vinovat și în alte afecțiuni, cum ar fi cancerul de col uterin.

Alți factori de risc includ:

  • a avea o mulțime de parteneri sexuali,
  • a avea act sexual anal,
  • a avea peste 50 de ani,
  • fumatul
  • iritația frecventă a anusului, inclusiv roșeață, umflare și durere.

Clinica Mayo adaugă că persoanele cu cancer de reproducere, cum ar fi colul uterin sau vagin, prezintă un risc crescut de cancer anal, la fel ca și persoanele care au un sistem imunitar slăbit.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel