joi, iunie 1, 2023

Virusul papiloma uman și anomaliile celulelor vulvare sunt asociate cu un risc crescut de cancer vulvar. Cel mai important, ambele pot fi prevenite.

Cancerul vulvar afectează suprafața externă a organelor genitale externe feminine, care se numește „vulva”. Această tumoră progresează de obicei lent, dar progresiv și poate afecta orice organ al vulvei.

Este de obicei diagnosticat la femeile aflate în postmenopauză și este asociată cu infecția cu papilomavirus uman. Deoarece tinde să fie asimptomatic, de obicei trece neobservat până când progresează.

Te-ar mai interesa: Situație alarmantă în România: anul sunt diagnosti...

Pentru a diagnostica cancerul vulvar, este necesar să se efectueze o biopsie a leziunii. Cu toate acestea, prognosticul său depinde de mărime, tip și dacă este diseminat sau nu. Oricare ar fi cazul, diagnosticarea precoce este importantă.

Ce este vulva?

Vulva reprezintă organele genitale externe feminine: labiile mari, labiile mici, clitorisul, glandele lui Bartholin și orificiul extern al uretrei. Cancerul vulvar este cel mai frecvent pe marginile interioare ale labiilor mici ale vulvei.

Cancer vulvar: rar și cu o cauză necunoscută

Cancerul vulvar este foarte rar și reprezintă doar 3-5% din cancerele tractului genital feminin. În plus, cauza sa exactă este necunoscută.

Te-ar mai interesa: Atenţie la bacteria ucigaşă care nu poate fi distr...

În general, cancerul este cauzat de mutații ale ADN-ului celular care fac celulele să crească și să se dividă rapid în mod anormal. În acest fel, celulele se acumulează pentru a forma o tumoare. De asemenea, au capacitatea de a invada țesuturile din apropiere sau de a se răspândi în părți îndepărtate ale corpului. Cu toate acestea, unii factori cresc riscul de a dezvolta aceasta:

Te-ar mai interesa: Semne ale cancerului de piele pe care trebuie să l...

  • Vârsta înaintată (femeile aflate în postmenopauză, în special după vârsta de 65 de ani)
  • Infecția cu papilomavirus uman
  • Consumul prelungit de tutun
  • Orice tulburare cu imunosupresie
  • Antecedente de leziuni precanceroase ale vulvei (cum ar fi neoplazia intraepitelială vulvară)
  • Alte cancere ale tractului genital feminin
  • Boli ale pielii vulvare (lichen sclerosus)

Simptomele cancerului vulvar

Cancerul vulvar este de obicei asimptomatic. Cu toate acestea, atunci când simptomele apar, acestea includ de obicei prurit (mâncărime), apariția unor mase anormale pe vulve asociate cu durere și sensibilitate sau prezența ulcerelor care nu se vindecă.

De asemenea, pot exista sângerări care nu sunt legate de menstruație sau modificări ale colorării pielii vulvare. Colorația poate fi roșiatică, albicioasă sau albăstruie (asociată cu melanom).

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

Este diagnosticat mai frecvent la vârste mai înaintate, deoarece este un cancer cu mișcare lentă și, din acest motiv, este de obicei diagnosticat în stadii avansate. În plus, se poate răspândi la țesuturile învecinate, prin sistemul limfatic sau prin sânge (caz în care afectează predominant plămânul, ficatul și oasele).

Diagnosticul necesită o evaluare atentă

Cancerul vulvar este de obicei diagnosticat între 70 și 75 de ani. Acest lucru necesită o examinare fizică amănunțită a leziunilor prezente pe vulve. Orice anomalie trebuie studiată prin inspecție cu o lupă sau cu o lentilă de mărire binoculară (colposcop).

Te-ar mai interesa: Nu reușești să dormi noaptea? Lipsa acestui nutrie...

După determinarea zonei de piele anormală, trebuie luată o probă și examinată (o biopsie). Dacă leziunile nu pot fi identificate, se aplică pete pe zonele anormale pentru a determina unde trebuie efectuată biopsia – se poate aplica acid acetic 5% sau albastru de toluidină 1%, care este apoi spălat cu acid acetic diluat 3%.

Odată obținută biopsia țesutului suspectat de cancer vulvar, se efectuează examenul histologic. Până la 90% sunt carcinom cu celule scuamoase (se dezvoltă în stratul exterior al pielii). Restul de 10% variază între melanom (din celulele care produc pigmentul pielii), adenocarcinoame (care provin din celulele glandulare) sau mai rar, carcinoame bazale sau glande Bartholin.

Tratamentul cancerului vulvar depinde de caracteristicile acestuia

Atât prognosticul, cât și tratamentul cancerului vulvar depind de dimensiunea, tipul și dacă s-a răspândit sau nu.

Cu toate acestea, tratamentul se bazează pe intervenție chirurgicală. Acesta variază de la îndepărtarea largă a leziunii până la rezecția radicală a vulvei și golirea ganglionilor limfatici din apropiere

. Când se arată diseminarea, radioterapia sau chimioterapia trebuie administrată înainte de intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea tumorii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private