Sari la conținut

Cancer de apendice: tipuri, etape, simptome și tratament

Apendicele este un sac îngust în formă de tub care se conectează la colonul tău aproape de începutul intestinului gros. Scopul apendicelui tău încă nu este clar, dar unii oameni de știință cred că ar putea fi o parte a sistemului tău imunitar.

Cancerul de apendice apare atunci când celulele sănătoase devin anormale și cresc rapid. Aceste celule canceroase devin o masă sau o tumoare în interiorul apendicelui, care este adesea găsită accidental după îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Cancerul de apendice este considerat rar. În Statele Unite, afectează aproximativ una sau două persoane la un milion de oameni în fiecare an, potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA.

În acest articol, trecem în revistă diferitele tipuri și clasificări ale cancerului de apendice, împreună cu simptome, factori de risc și opțiuni de tratament.

Care sunt tipurile de cancer de apendice?

Există mai multe clasificări ale cancerelor apendice, dar acestea nu sunt bine definite. Acest lucru se datorează rarității acestui tip de cancer, care limitează volumul cercetărilor.

Clasificările cancerului de apendice sunt după cum urmează:

Carcinom neuroendocrin

La acest tip, cunoscut uneori ca carcinoid tipic, se formează o tumoare cu anumite celule din peretele intestinului.

Reprezintă aproximativ jumătate din toate cancerele de apendice. Se poate metastaza sau răspândi, dar poate fi tratată cu succes prin intervenție chirurgicală.

Adenocarcinom mucinos al apendicelui

Adenocarcinomul mucinos al apendicelui, numit și MAA, apare în mod egal la femei și la bărbați. Vârsta medie de debut este de aproximativ 60 de ani. Nu sunt cunoscuți factori de risc pentru dezvoltarea sa. Celulele canceroase produc o substanță asemănătoare jeleului numită mucină care poate răspândi cancerul în alte părți ale corpului.

De cele mai multe ori, MAA este descoperit după o ruptură a tumorii care duce la eliberarea de mucină.

Adenocarcinom de tip colon

Acest tip de cancer reprezintă 10 la sută din cancerele de apendice și acționează similar cu cancerul colorectal. Apare de obicei la persoanele cu vârste cuprinse între 62 și 65 de ani și este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Adenocarcinomul de tip colon începe de obicei la baza apendicelui dumneavoastră.

Adenocarcinom cu celule caliciforme

Carcinoidul cu celule caliciforme se mai numește și GCC. Se dezvoltă atât în celulele neuroendocrine, cât și într-un tip de celulă epitelială numită celule caliciforme care produc o substanță asemănătoare jeleului numită mucină.

GCC debutează cel mai adesea între 50 și 55 de ani. De obicei, provoacă fie apendicită, fie dureri abdominale cu o masă.

Adenocarcinom cu celule inelare

Adenocarcinomul cu celule inelare este considerat un subtip de adenocarcinom de tip colon sau adenocarcinom mucinos.

Deși este cel mai agresiv tip și cel mai probabil să se răspândească la alte organe, este foarte rar. Acest tip apare mai frecvent în colon sau stomac, dar se poate dezvolta și în apendice.

Care sunt simptomele cancerului de apendice?

Mai mult de jumătate dintre persoanele cu cancer de apendice nu prezintă simptome. De obicei, este descoperit în timpul unei intervenții chirurgicale sau unui test imagistic pentru o altă afecțiune, cum ar fi apendicita.

Medicul dumneavoastră îl poate descoperi și în timpul unei colonoscopii de rutină. Cu toate acestea, dacă există simptome, acestea pot include:

  • abdomen umflat
  • mase ovariene
  • dureri abdominale cronice sau severe
  • disconfort nespecific în abdomenul inferior drept
  • modificări ale funcției intestinale (cum ar fi constipație, obstrucție, diaree)
  • hernie
  • diaree

Multe dintre aceste simptome pot să nu apară până când cancerul este mai avansat. În aproximativ o treime din cazuri, cancerul s-a răspândit deja în părți îndepărtate ale corpului dumneavoastră până la momentul diagnosticului.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de apendice?

Cauza cancerului de apendice este în mare parte necunoscută și nu au fost identificați factori de risc evitabili. Cu toate acestea, cancerul de apendice devine mai frecvent odată cu vârsta și este rar la copii.

Tumorile neuroendocrine sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, câțiva factori potențiali de risc au fost sugerați de experți, inclusiv:

  • anemie pernicioasă, o deficiență de vitamina B12
  • gastrită atrofică sau inflamație pe termen lung a mucoasei stomacului
  • Sindromul Zollinger-Ellison, o afecțiune a tractului digestiv
  • antecedente familiale de neoplazie endocrină multiplă de tip 1 (MEN1), o tulburare care duce la tumori în glandele care produc hormoni
  • fumat

Care sunt opțiunile de tratament pentru cancerul de apendice?

Tratamentul pentru cancerul de apendice depinde de:

  • tip de tumoră
  • stadiul cancerului
  • sănătatea generală a persoanei

O echipă multidisciplinară de profesioniști medicali vă va ajuta pe parcursul tratamentului dumneavoastră. Echipa ta va include o varietate de profesioniști care pot include medici, asistente medicale, dieteticieni, consilieri și mulți alții. Un tip de medic numit oncolog chirurgical vă va opera cancerul, în timp ce un medic oncolog vă va dezvolta planul de chimioterapie.

Intervenție chirurgicală

Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerul de apendice localizat. Dacă cancerul este localizat numai pe apendice, tratamentul este de obicei de a elimina apendicele. Aceasta se mai numește și apendicectomie.

Pentru unele tipuri de cancer de apendice sau dacă tumora este mai mare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea a jumătate din colon și, de asemenea, a unor ganglioni limfatici. Operația de îndepărtare a jumătate din colon se numește hemicolectomie.

Dacă cancerul s-a răspândit, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală citoreductivă, numită și debulking. În acest tip de intervenție chirurgicală, chirurgul va îndepărta tumora, lichidul înconjurător și, eventual, orice organe din apropiere care sunt atașate tumorii.

Chimioterapia

Tratamentul poate include chimioterapie înainte sau după operație dacă:

  • tumora este mai mare de 2 centimetri
  • cancerul s-a răspândit, în special la ganglionii limfatici
  • cancerul este mai agresiv

Terapie cu radiatii

Radioterapia este rar utilizată pentru a trata cancerul de apendice. Cu toate acestea, poate fi recomandat dacă cancerul dumneavoastră se răspândește în alte părți ale corpului.

Teste imagistice

După operație, medicul dumneavoastră va continua cu teste imagistice, cum ar fi o scanare CT sau RMN, pentru a se asigura că tumora a dispărut.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel