Sari la conținut

Cancer de col, declanșat de un VIRUS. Medic: „Simptomele apar târziu”

Sursă foto: artwork

Medicii oncologi spun că majoritatea cazurilor de cancer colorectal sunt adenocarcinoame. Ele se regăsesc în celule glandei producătoare de mucus care, treptat, acoperă intestinul. Cancerul colorectal are cauze bine definite. Totuși, conform oamenilior de știință, există și alți factori care cresc șansele de a dezvolta acest tip de cancer.

Cancer de col, declanșat de un VIRUS. Medic: „Simptomele apar târziu”

Este vorba despre infecția cu virusul papiloma. O infectie virala care determina leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite parti ale organismului uman.

Despre acest factor de risc a vorbit prof.dr. Elvira Brătilă,  în cadrul rubricii Sfat de Sănătate. Ea spune că maladia este încă frecvent la noi în țară.

„Principalul factor de risc, cel care determină și apariția leziunilor cervicale care în timp o să determine cancer de col, este virusul papiloma de care majoritatea femeilor au auzit.

Cu toate astea, poate răspunsul la screening-ul pentru cancer de col nu este întotdeauna cel pe care ni-l dorim. Screening-ul se poate realiza prin examenul citologic Babeș-Papanicolau.

Există și studii pilot în care screening-ul se poate realiza prin genotiparea HPV.
Statistic, s-a demonstrat că incidența infecției cu HPV este mai mare în țările Europei de Est. Cancerul de col este încă frecvent la noi în țară, însă avem cazuri care sunt diagnosticate în stadii precoce, lucru foarte important pentru o femeie tânără care nu are copii.

Există cancere de col diagnosticate sub 35 de ani și știm că acum femeile își amână perioada de procreere și nu mai vor să facă copii.” a spus prof.dr. Elvira Brătilă, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce înseamnă o tumoră peste 2 centimetri?

„Simptomele apar în stadii avansate, un pic cam târziu. Atunci vorbim de o leziune vizibilă macroscopic, de o leziune, de obicei peste un centimetru. O tumoră peste 2 centimetri înseamnă deja invazie în jurul colului, invazie ganglionară, când nu mai poți să faci toate aceste lucruri despre care spuneam, să poți să prezervi fertilitatea dacă intervine la o femeie tânără.

Tumora peste 2 centimetri înseamnă stadiu 1b 2 sau 1 b 3, deci stadiu 1. Nu putem spune că este un stadiu foarte avansat, însă este un stadiu în care rata de invazie ganglionară este foarte mare, iar dacă găsești ganglionii pozitiv, deja pacienta trece din stadiul 1 la stadiu 3. Supraviețuirea scade substanțial. De aceea, screening-ul este foarte important. Supravegherea este foarte importantă tocmai pentru a le surprinde în stadii precoce, potrivit Antena 3.

Prevenţie maladie

Campania de vaccinare nu trebuie să o vedem adresată doar tinerelor adolescente, putem să o considerăm că o putem adresa chiar şi pacientelor până la 40 de ani.

Nu este contraindicata administrarea vaccinul la femeile peste 30 de ani, ba din contră. Când ai o pacientă care a dezvoltat o leziune cervicală, poate cu o tulpină care chiar se găsește în vaccin, o sfătuiesc să se vaccineze tocmai pentru a preveni riscul de infecție cu alte tulpini.

Cancerul de col se vindecă în stadiile precoce, când vorbim de tumori sub 2 centimetri, însă în momentul în care a depășit bariera țesuturilor pericervicale, a ganglionilor limfatici, rata de vindecare scade substanțial.

În stadiile precoce putem face intervenție chiar minim invazivă, robotic sau la paroscopic. Ultimul studiu al Societății Europene de Oncologie Ginecologică spune că rata de supraviețuire și de recidivă la tumorile sub doi centimetri este similară dacă se operează clasic sau la paroscopic.

Astfel poţi să oferi pacientelor avantajele chirurgiei minim invazive. Acest tip de intervenție se poate face la paroscopic sau robotic. Important este că există soluții.”, a conchis medicul.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel